Väldigt bra artikel av min kollega Ziita i Arbetarbladet (Gävle), den är skickad till alla Hälsingetidningarna också så jag hoppas verkligen dom tar in den. Sen ska vi se om Ann-Margret Knapp (s) vågar ta debatten..
När kommer vårdvals- modell för Gävleborg?
Sjukvården i Sverige är en av de bästa i hela världen. Vi har mycket professionell personal på våra sjukhus och inom vår primärvård. Men problemet som väldigt många stöter på är att byråkrati och gamla strukturer hindrar människor från att få vård i tid – och personalen från att hinna med sitt arbete. En av de stora utmaningarna för länets sjukvård är att bättre möta människors behov och önskemål. Med tanke på detta skulle en ökad mångfald inom sjukvården öppna för större bredd i verksamheten och fler alternativ för patienterna.
Fördelarna med en ökad mångfald har på ett tydligt sätt visat sig för patienterna i de landsting där man infört vårdval. Det mest kända exemplet är Vårdval Halland, men även i Skåne, Östergötland och på Gotland har arbetet med en mer patientstyrd vård inletts. I Stockholm introducerades Vårdval Stockholm vid årsskiftet.
Vårdvalsreformen handlar om att de som jobbar inom vården ska få mer möjlighet och inflytande att själva organisera sitt arbete. Det är viktigt att vi tar tillvara på den enorma kompetens som finns hos länets vårdpersonal och möjliggör för dem att utforma den bästa vården för patienterna. Det är därför viktigt att också landstinget blir en attraktiv arbetsgivare som ger goda utvecklingsmöjligheter och vägar att till exempel starta eget för personal som så önskar. Inom primär- och närvården här i Gävleborgs län finns goda förutsättningar för ett vårdvalssytem med större valfrihet.
Reformen handlar även om att förändra vårdens organisation för att få in fler aktörer samtidigt som man ökar patienternas valfrihet genom ett system som låter efterfrågan styra snarare än sjukvårdsbyråkratin. Mottagningar där många människor väljer att lista sig, och som får många besök, får större inkomster och bättre förutsättningar att utvecklas. På så vis stärks patienternas ställning inom vården och vårdgivarna ges samtidigt incitament att ge en bra vård som människor väljer att söka sig till.
I Gävleborgs läns landsting har vi upplevt nedskärning efter nedskärning. Vi tillhör de landsting som har den dyraste vården och där de ekonomiska satsningar som gjorts snarare lett till underskott i stället för en förbättrad vård. Vi ligger också i botten när det gäller tillgänglighet och långa köer. I kontrast till detta står Halland som med sin annorlunda utformning är ett gott exempel på hur det skulle kunna fungera även för vårt län. Där har det inneburit att tillgängligheten till primär- och närvården numera är högst i landet. Även mångfalden och valfriheten har förbättrats men framför allt har patienternas ställning stärkts väsentligt.
En vårdvalsmodell innebär att varje medborgare, kärnfrisk eller sjuklig, av landstinget får med sig ersättning för sina vårdbehov. Om vi låter Gävleborgarna bli makthavare kommer kvalitet, bemötande och service inom vården att stärkas samtidigt som köerna kapas.
Min fråga till landstingsrådet Ann-Margret Knapp är huruvida ni är beredda att införa vårdvalet även här i Gävleborgs län när det bevisligen fungerar väldigt bra.
Ziita Eriksson, m
ordförande för Moderatkvinnorna i Gävleborg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar