torsdag 22 januari 2009

Det kliade för mycket i insändarfingret

Ni som läser denna blogg och bor i Ljusdals kommun vet vad följande debattartikel handlar om, alla ni andra lär ha vissa problem att förstå sammanhanget. Hur som helst kunde jag inte låta bli att skicka in en blänkare till Ljusdalsposten. Första på länge kan man säga, ska bli intressant och se om man får några reaktioner.

Dags att vakna om vi ska rädda kvar World Cup i Ljusdal

Jag läser med viss uppgivenhet om World Cups vara eller icke vara. Det är kris nu, ja jag väljer ordet kris för att beskriva situationen även fast det är ett ord som tenderar att användas för att överdriva en ståndpunkt. Men så är icke fallet, nu är det verkligen kris! Cupen/bandyns betydelse för kommunen har de flesta redan insett men tyvärr saknas förmågan att leda kommunen i rätt riktning. Om det inte står en arena redo 2010 så får vi aldrig tillbaka cupen till Ljusdal, vi vet inte ens om vi får behålla den 2009 men mitt tips är att IBF ger Ljusdal en sista chans.

Hur lösa detta?
1. Komma överens med Setra Group om förvärv av marken. Detta borde redan ha varit klart men då marken var mer förorenad än vad man trott så har det dragit ut på tiden. Setra är en bra part att förhandla med och gör vad de kan för att det ska bli så bra som möjligt för Ljusdals kommun.
2. Detaljplaner och allt förarbete måste slutföras snarast, avsätt tillräckligt med personal så att detta blir klart så fort som möjligt. Östernäsområdet och arenabygget är prio 1.
3. Bilda ett arenabolag ihop med näringslivet, förslagsvis med fördelningen 51-49 med näringliv/privatpersoner som majoritetsägare. Med en sådan fördelning skapas engagemang i bygden. Det är inte en kommuns ansvar att driva ett arenabolag eller för den delen en bandyturnering.

Kommunalråd Sören Görgård (c) föreslår att kommunen säljer delar av sitt skogsinnehav för ca 35 miljoner kr, Christer Sjöström (m) föreslog 40 när ärendet behandlades i Samhällsbyggnadsnämnden. Jag tror inte det räcker för de satsningar som behövs för att Ljusdal ska bli ”den attraktivaste kommunen i Hälsingland”. Ett tillskott på ca 50 miljoner kr i kommunkassan möjliggör att vi kan gå in med ett tillräckligt stort aktiekapital som realiserar byggstart så att arenan står klar inför 2010 års Cup. Vi har även råd med de satsningar som är nödvändiga i Färila Simhall och andra prioriterade satsningar.

Ytterligare kapital behöver komma in via en huvudsponsor som köper rättigheterna till arenanamnet. En personlig tanke är att en perfekt huvudsponsor vore ICA eller COOP. Låt mig förklara varför, arenan är egentligen ett enormt tält eller en påse om ni så vill. Nog skulle ett namn som ICA Arena snabbt bli ”ICA-kassen” i folkmun? En framtid där idrotts-Sverige pratar om bandy och fotboll i Ljusdals berömda ”ICA-kasse” är något i alla fall jag håller tummarna för.

Möjligheterna finns för att år 2009 ska bli en milstolpe i Ljusdals kommuns historia, nu gäller det att förmågan finns att ta vara på dessa möjligheter. För att använda en annan gammal floskel ”I LJUSDAL ÄR DET MÖJLIGT”, eller?

Stefan Andersson
F.d moderat oppositionsråd i Ljusdals kommun
& f.d vice ordförande i Ljusdals bandyklubb

Inga kommentarer: