lördag 13 februari 2010

I Vänsterns Sverige ska alla ha det lika (dåligt)

OBS Bilden ska ses med humoristiska ögon, ni som saknar humor kan dra åt... OBS
I Göteborgs kommunstyrelse behandlades i veckan en motion från Vänsterpartiet.
De vill att den som har högst bruttolön i kommunen inte får ha mer än fyra gånger så hög lön som den med lägst. Moderaterna påpekar klokt att bruttolön ju inte spelar någon roll, utan det är nettolönen (efter skatt) som är intressant. Nettolönen är vad som spelar roll.
- Du sätter inte mjölk på bordet med bruttolönen, som Fredrik skulle säga.

Att V yrkar att motionen ska bifallas är självklart då dom skrivit den men att Miljöpartiet också gör det är förvånande. Vart tog deras "liberala" agenda vägen? I yrkande till motionen skriver de båda partierna följande hela stycke (således inget taget ur sitt sammanhang):

"Konsekvensen av förslaget kommer att innebära en lönepolicy där faktorer som kompetens, utbud/efterfrågan på arbetskraft och prestation får en mindre synlig löneeffekt. Istället kommer de timmar som den anställde lägger ner på sitt arbete att vara en tydligare faktor för vilken lön som erhålls."

Man säger alltså på fullt allvar att hårt arbete, dyr utbildning och rätt kvalifikationer INTE ska spela så stor roll när lönen ska förhandlas. Alla ska få i princip lika mycket i lönelyft oavsett om du är bra eller mindre bra på ditt arbete, varför folk ens ska anstränga sig på jobbet är oklart i Vänsterns politik. Mer pengar i plånboken blir det då inte!

En tjänsteman som utrett förutsättningarna för motionen räknade på vad detta förslag skulle kosta utifrån lite olika tänkbara alternativ, det billigaste alternativet kostade Göteborgs stad 1,4 MILJARDER årligen. Men detta förslag var inte realistiskt då man skulle tappa allt för mycket kompetens utan den faktiska summan hamnade sannolikt på 4-5 miljarder i ökade kostnader.

Det "billigaste" alternativet innebär att alla chefer skulle få radikalt sänkt inkomst och Göteborg skulle inte ha en chans att konkurera med andra kommuner så utredaren ansåg därför att det inte var realistiskt.

Å andra sidan har vänsterns politik ytterst lite med verklighet att göra...

Inga kommentarer: