måndag 24 november 2008

Snacka om att leva i ett parallellt universum...

Mp tycker bensinen är alldeles för billig och vill höja skatten, 95% av svenskarna håller inte med.

– Självklart tycker vi att det är dåligt, för vi vet att det på sikt kommer att bli dyrare och då är det lika bra att man anpassar sig för det, säger Karin Svensson Smith (mp), riksdagsledamot och ledamot i trafikutskottet.
Svensson Smith vill nu se en höjning av skatten för att åtgärda det låga priset.
– I första hand för klimatets skull, men också för att om vi ska kunna klara oss ur den här krisen med ökad arbetslöshet så behöver vi statliga medel att spendera på järnvägar och spårvägar och sånt, säger hon.


Jag gillar sista delen "behöver statliga medel att spendera på järnvägar och spårvägar och sånt". OCH SÅNT??
Kan man verkligen uttrycka sig så banalt som riksdagsledamot?
Att våra vänner i miljöpartiet oftast inte har sina förslag förankrade i verkligheten är vi vana vid men hur reagerar deras tilltänkta regeringspolare inom S (och kanske V om Lars får vara med och leka)? Sossarna har stora väljargruppen i Norrlands inland där Mp betraktas som "lede fi" och bränslefrågan är central för att man ska kunna leva här. Med detta besked så meddelar man klart och tydligt att en röst på Sossarna 2010 med största sannolikhet innebär högre skatt på fossila bränslen vilket alltid drabbar oss norrlänningar värst.

Den moderata ingången att sätta press på dom som faktiskt tillverkar bilarna att göra effektivare motorer och ta fram andra alternativ är så klart mycket bättre. Den är inte kunden som ska bestraffas med skyhöga skatter utan tillverkarna som inte tar ansvar i sin produktion. Att skatten ska vara högre ju "skitigare" bil du har är däremot okej. Det finns ingen anledning att köpa en amerikansk SUV som drar 2 liter milen i dagens läge förutom att ditt ego möjligen kan få en knuff. Beskatta dessa fordon hårt så köper ingen dom och GM m.fl måste se till att leverara bilar som folk vill ha. Men bestraffa inte konsumenten som måste använda bilen för att få vardagen att gå ihop.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror du verkligen GM bryr sig om lilla skitlandet sverige o våra skatter? Den som kör en bil som drar 2 liter milen betalar redan mer i skatt med tanke på vad den drar.