fredag 29 januari 2010

Insändaren publicerad idag fredag

Läs DETTA inlägg först så vet ni vad min insändare handlar om.
Kommentera gärna!
Länk till insändaren: http://helahalsingland.se/asiktstorget/insandare/1.1761789

Fegt att inte gå med på mätbara mål

Att omorganisera bör betyda effektivisering vilket i sin tur bör betyda samordningsvinster vilket ibland leder till ett övertal i personal. En kommun med 19 000 innevånare ska inte ha 1900 av dessa anställda i kommunens tjänst. Räknar man bort de under 18 år och över 65 så hamnar vi på betydligt mer än 10 % av innevånarna som jobbar åt kommunen. Det faller på sin egen orimlighet, en jämförelse med andra kommuner med liknande förutsättningar som våra visar också att kommunen har för många anställda.

Vi betalar bland den högsta kommunalskatten i landet (nu även höjd landstingsskatt pga. S och C) och får inte ut det vi kan kräva för våra pengar. 30 miljoner kr i besparing då vi talar om en budget på cirka en miljard är inte ett orimligt högt krav att effektivisera fram, inte när det handlar om en så stor organisation som Ljusdals kommun. Men detta förutsätter en politisk vilja och större respekt för innevånarnas pengar än vad majoriteten uppvisar.

Det är även intressant att man i samma tidning som artikeln om sammanträdet i kf kan läsa att Ljusdal har den dyraste skoladministrationen men att majoriteten av fullmäktige trots detta inte vill sätta ett krav på besparingar när det gäller förvaltningsorganisationen. FP's Bodil Eriksson har en poäng med att skattemedlen bör gå ut i verksamheterna i större utsträckning. Även om jag inte skulle använda ordvalet "göda byråkrater" så är andemeningen är rätt, spar i toppen och satsa ute i verksamheterna!

Det är fegt av övriga partier att inte gå med på det moderata förslaget i fullmäktige, Folkpartiet undantaget då man vågat sätta ett mätbart mål om än något modest. Risken att detta arbete blir urvattnat är stor trots kommunchefens ambitiösa inställning. Niklas Bremefors är totalt bakbunden om politikerna fortsätter leva i det förflutna när kommunen hade 25000 innevånare och därmed betydligt bättre skatteunderlag.

STEFAN ANDERSSON (M)

Inga kommentarer: