tisdag 10 augusti 2010

= Noterat 10/8 2010 =

Socialdemokraterna har i en rapport granskat Moderaternas vallöften kring sjukvården. Rapporten innehåller flera felaktigheter och bortser från en rad opartiska undersökningar som visar att vår politik inneburit kortare vårdköer och fler nöjda patienter.

Bland annat hävdas att 2000 fler personer skulle stå i vårdkö i maj 2010 jämfört med maj 2006. Eftersom urvalet av vilka patientgrupper som ingår i statistiken ändrades 2007 så går det inte att jämföra siffrorna för maj 2006 med maj 2010. Det gör att Socialdemokraternas påstående är helt missvisande.

Däremot kan vi med säkerhet säga att under första året med Alliansens kömiljard minskade köerna kraftigt. Tack vare kömiljarden är det i dag 40 000 färre patienter som behöver vänta på vård längre än 90 dagar. Enligt den senaste objektiva utvärderingen Vårdbarometern så uppger fler svenskar att de är nöjda med sjukvården nu än 2006.

Alliansen har under mandatperioden prioriterat välfärdens kärna. Det innebär att verksamheter som sjukvården, skolan och äldreomsorgen har 38 miljarder kronor mer 2010 än 2006. Det handlar om resurser för att stå emot krisen, men också flera riktade satsningar för kortare köer, bättre kvalitet och tillgänglighet i vården.

Arvet efter Socialdemokraternas sjukvårdspolitik var långa köer och dålig tillgänglighet. Vi moderater är fast beslutna att fortsätta arbeta för att stärka kvaliteten och förbättra tillgängligheten.

Inga kommentarer: