onsdag 30 april 2008

Debattartikel samt interpellation "Skapande skola".

Visste du att 125 825 kronor avsatta för kulturverksamhet bara ligger och väntar på Ljusdals kommuns högstadieelever?

Skolan har, som ingen annan del av samhället, förmåga att nå ut till alla – oavsett familjens resurser eller bakgrund. Tillgången till kultur varierar dock kraftigt, både inom och mellan Sveriges kommuner. Moderaterna vill arbeta för att jämna ut förutsättningarna. Därför går nu 55 miljoner kronor till satsningen ”Skapande skola”. Det är pengar som ska gå direkt till kulturupplevelser för högstadieelever, en åldersgrupp där intresset för kultur är enormt men där det tidigare har saknats resurser för att möta upp det. Det är viktigt för barn och ungdomar att tidigt få en nära relation till kultur. Det är genom kulturen vi utvecklar vår fantasi, empati och förståelse för andras villkor. Känner man sig hemma i sin historia och i sin kultur utvecklar man också en större förmåga att förstå och leva sig in i andras vardag. ”Skapande skolas” 55 miljoner kronorna når alla barn, oberoende av hemförhållanden och tidigare kulturvanor.

Ansvaret för att söka pengar till elever i våra kommunala skolor ligger hos kommunen. Hos oss i Ljusdals kommun har det ännu inte hänt något. Pengarna ligger och väntar på våra högstadieungdomar, men ingen ansökan har kommit in till kulturrådet. Nästa ansökningsperiod går ut den 1 oktober 2008 och jag hoppas för våra ungdomars skull att det innan dess har kommit in en ansökan. Baserat på elevantalet 2008 (Källa: BUN) i kommunens högstadieskolor så finns över 125 000 kronor att söka till kultursatsningar i våra skolor. Vad väntar man på?

Mer information om ”Skapande skola”-satsningen finns på www.kulturradet.se

Stefan Andersson
Oppositionsråd (m)
Mats Sundell
Ledamot BUN (m)

Har även lämnat in en interpellation (politikersnack, klicka HÄR för förklaring) till Barn och utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (s) där jag förklarar bakgrunden samt avslutar så här: Vad avser barn och utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (s) göra för att stimulera kommunens skolor att genom kommunen söka pengar från ”Skapande skola”, och därmed ge kommunens högstadieelever större tillgång till kultur i skolan?

Svar kommer på nästa kommunfullmäktige, Ljusdalsposten hade en notis om detta idag.

Inga kommentarer: