onsdag 30 april 2008

Stenegårdshärvan växer

Den ansökan Sosse-Centern drev igenom på måndagens extrainsatta kommunstyrelse och senare även i fullmäktige har visat sig vara under all kritik. NUTEK har begärt att ansökan ska kompletteras med ett helt gäng uppgifter. Totalt är det 13 punkter som man från NUTEK ifrågasätter, några av dom allvarligaste är:
  • Vad var avsikten med att renovera östra flygeln med EU-medel? Var det att hyra ut den till kontor och liknande? Vad händer med den nu? Om nu kommunen går in med nya pengar betyder det att de har ändrat inriktning i så fall varför? Fanns inte en vilja från kommunens sida att minska sitt engagemang i Stenegård? Utveckla! (Att man skriver "Utveckla!" med utropstecken upplever jag som synnerligen allvarligt)
  • Vem tar den ekonomiska risken efter det att det nya bolaget from 2009-01-01 tar över driftsansvaret? Vad skall det nya bolaget göra? Deras verksamhet får inte vara delar av detta projekt. Utveckla! (hoppsan, där försvann halva projektet på en gång. Underligt att man inte redan visste det efter ha lagt ut massor av pengar på en förstudie)
  • Vissa aktiviteter förefaller kunna ligga utanför vårt program. Utbildningsaktiviteter i den mån de förekommer måste tas bort. Naturapotek och komplementärmedicinsk mottagning är också aktiviteter som ska tas bort om kostnader för detta finns i projektet. Ni skriver i ansökan att projektet "syftar till att befästa Stenegårds roll som ett av Hälsinglands främsta turistmål och en dragare för besöksnäringen". Aktiviteter som inte överensstämmer med detta måste tas bort. (där försvann den andra halvan av detta projekt, frågan jag ställer mig är om man ens pratat med NUTEK innan man skickade in ansökan?)

Eftersom projektet heter "Stenegård - Lekande, Lärande Lärande" (LLL) och NUTEK totalsågat 2 av L'en så återstår bara Lekande. Ska vi lägga 8 miljoner skattepengar på "lekande" på Stenegård tycker ni? Moderaterna säger i alla fall nej. Vårt förslag är att ta omtag på alltihopa och ta in en professionell affärsutvecklare utan kopplingar till Järvsö och/eller Ljusdals kommun som får i uppdrag att ge fullmäktige alternativ på hur vi kan få Stenegård vinstdrivande och därmed eliminera skattebetalarnas årliga mångmiljoninsatserStenegård. Vi har också uppfattningen att kommunen inte ska äga denna typ av anläggning men nu gör vi det och måste ta ansvar tills vi fått majoritet för en försäljning av hela anläggningen.

Om du som läser detta vill läsa ansökan och NUTEK's begäran om komplettering så maila mig så skickar jag det. Jag lovar att det är intressant läsning. Du når mig på stefan.c.andersson@moderat.se

Inga kommentarer: