tisdag 1 december 2009

SAAB, kapital och invandring.

Länder och regioner konkurrerar om de jobb som finns.
Företagen ställer kraven, pådrivna av kunder och hetsade av konkurrenter.
Kan man inte tillverka billigast, måste man, mer än någonsin, vara bäst - och ofta är bäst det enda som gäller. Den som inte tillräckligt ofta vinner tillräckligt stora segrar på världsmarknaden vinner inte heller på hemmaplan eftersom gränserna är (mer eller mindre) öppna och inte ens svenskar köper undermåliga produkter bara för att de är blågula.
Kan vi inte anpassa oss till den nya situtionen uteblir välståndsökningen.
Då blir det tyngre, på sikt kanske omöjligt, att möta de sociala åtaganden man gjort.

Åtminstone en ledande debattör, ekonomiprofessorn Anders Åslund (bl a rådgivare till Rysslands och Ukrainas regeringar) har föreslagit att de offentliga utgifterna borde skäras ner till hälften för att möta den nya tidens krav.

Istället för att lägga ner kärnkraftverk borde vi bygga nya. Istället för
att förbjuda forskning borde vi satsa alla tillgängliga resurser på att höja kunskapsinnehållet i (och därmed priset på) alla våra produkter. Istället för att mumla om skattebefrielse för särskilt viktiga, borde vi sänka allas skatter så att Sverige blev ett attraktivt land för den snabbt växande grupp av specialister som sköter sin verksamhet via nätet - och bor på de platser där man finner livskvaliteten mest tilltalande (som till exempel Hälsingland).

Sverige krymper - och blir snabbt äldre.
Invandrarna tar mer och mer plats, oavsett vad den pursvenska majoriteten tycker om saken. Ökat välstånd, lika väl som ökad välfärd, kräver ökad produktion och ökad konsumtion. Om det föds färre barn minskar behovet av barnvagnar, blöjor, leksaksdatorer, barnvakter och mycket annat.

Alltså måste Sverige snart nog anpassa sig till den nya verkligheten och ragga produktiva invandrare oavsett vilket land de råkar vara födda i. Stilleståndets och de gamla, invanda lösningarnas tid är förbi. Skyddsnätet måste anpassas till nya realiteter, alltså sänkas. Invandrare och inhemska entreprenörer måste få chansen att verka - och växa - på en avreglerad arbetsmarknad, där fackets strupgrepp är brutet.
Man måste kunna bli rik på att arbeta och spara, snarare än snylta och fuska med skatten.

Någon "blågul" framtid existerar nämligen inte, den kommer ha många fler färger än så!
Detta är något jag ser fram emot. Ovanstående text (mörkgrått) är taget från Ulf Nilssons bok SVERIGE: SLUTEN ANSTALT

Inga kommentarer: