tisdag 18 maj 2010

Färre jobb med vänsterpartiernas politik

Socialdemokraterna har idag inlett en nationell kampanj med annonser i flera tidningar. Det är tre frågor som ställs kring ekonomi, ungdomsarbetslöshet och socialbidragsberoende. Nedan kortfattade svar.

”Är det rimligt att låna pengar för att sänka skatten?”

Svar:
Vi tar gärna en diskussion med vänsterpartierna om ordning och reda i de offentliga finanserna. Under mandatperioden har Sveriges statsskuld minskat från 46 till 41 procent av BNP. Eftersom vi har sparat i ladorna och amorterat på våra skulder har vi kunnat föra en offensiv krispolitik och stimulerat efterfrågan i svensk ekonomi. Jobbskatteavdraget har gett mer pengar i plånboken vilket hållit uppe konsumtionen samt gjort det mer lönsamt att arbeta. Det har i sin tur inneburit att fler människor arbetar och betalar skatt.

S, V och MP för en ekonomisk politik som skulle urholka arbetslinjen och öka arbetslösheten. Det skulle tvinga fram högre underskott och lägre tillväxt. Stora delar av oppositionens förslag är dessutom inte tillräckligt finansierade. Vanligt folk i hela landet skulle få betala ett högt pris för högre räntor och stigande inflation som en följd av oppositionens ansvarslösa politik.


”Är det rimligt att ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 %?”

Svar:
Som en följd av finanskrisen har ungdomsarbetslösheten stigit. För att möta utmaningarna har Alliansregeringen prioriterat stora ungdomssatsningar. Bland annat har kostnaderna halverats för att ha unga under 26 år anställda. En särskild Jobbgaranti för unga har införts och antalet utbildningsplatser har blivit fler inom komvux, yrkeshögskolan samt på universitet och högskolor.

Det finns tecken på att läget på arbetsmarknaden har börjat förbättras. Arbetsförmedlingens siffror för sista veckan i april visar att drygt 3100 inskrivna i åldern 18-24 år fick ett arbete. Det är mer än tusen personer fler jämfört med samma vecka förra året och samtidigt en toppnotering för 2010.

Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Därför vill vi fortsätta föra en politik som sänker trösklarna till arbetsmarknaden. Vi vill se till att det lönar sig att arbeta, är billigt att anställa människor och attraktivt att starta, driva och utveckla företag.

Mot vår jobbpolitik står vänsteroppositionens jobbstopp. S, V och MP är överens om att fördubbla de sociala avgifterna för att ha unga under 26 år anställda. Dessutom säger vänsterpartierna nej till både högre kvalitet och tydligare kunskapsmål i grundskola och gymnasium. Det skulle försämra unga människors möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.


”Är det rimligt att socialbidragen ökar i över 90 % av landets kommuner?”

Svar:
Sverige har gått igenom den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Som ett litet exportberoende land har arbetslösheten stigit och antalet personer som behöver socialbidrag blivit fler.

För att kunna minska utanförskapet krävs en tydlig arbetslinje och en långsiktig politik för fler jobb. Här återfinns tydliga skillnader mellan Alliansen och vänsterpartierna. Ska det löna sig bättre eller sämre att arbeta? Ska det bli billigare eller dyrare att ha unga människor anställda? Ska det bli mer eller mindre attraktivt att starta, driva och utveckla företag i Sverige?

Vänsteroppositionens ekonomiska politik skulle bromsa Sveriges ekonomiska återhämtning med färre jobb och större socialbidragsberoende som följd. Det vore en både orättvis och orimlig politik.

Inga kommentarer: