måndag 17 maj 2010

Schlingmanns nyhetsbrev #67‏

Moderaterna storsatsar på utlandssvenskar.

Idag är det Norges nationaldag. Detta firas av många norrmän, men också av de många svenskar som bor i Norge, inte minst i Oslo. Uppskattningsvis arbetar crika 50 000 svenskar bara i Oslo. I höstens val är det viktigt för oss att möta alla väljare, även de som just nu inte bor i Sverige. Numera bor fler än 400 000 svenskar utomlands och vi satsar stort på att vara närvarande och uppmuntra dessa personer att rösta i valet. Sedan tidigare har vi haft verksamheter på flera håll utanför Sverige och nu satsar vi på att bli ännu mer närvarande.
De allra flesta svenskar bor i Storbritannien, USA, Spanien, och grannlandet Norge. I det senaste riksdagsvalet röstade knappt var tredje utlandssvensk och vi ska nu se till att fler utnyttjar sin rösträtt.

Därför har vi bildat nätverket Moderater i Utlandet - vårt nätverk i världen. I bland annat London, Oslo och New York finns nu engagerade moderater som spelar en viktig roll inte minst i valkampanjen. Vi har i dagsläget åtta aktiva nätverk och föreningar utomlands och en tydlig ambition att växa med förstärkt internationell närvaro. För att möta än fler väljare - oberoende av var i världen de befinner sig - är Moderater i Utlandet också aktiva på nätet och finns på Facebook.

Inför det senaste valet etablerade vi en förening med bas i London - Moderater i Storbritannien. De arbetar aktivt med hur valet kan göras mer tillgängligt och har bland annat medverkat till att Svenska Skolan i London - förutom ambassadens öppettider - kommer hålla öppet för röstning under kvällar och lördagar vilket är betydelsefullt eftersom många svenskar bor i området.
Jag vill med detta nyhetsbrev efterlysa fler svenskar som bor utomlands. Är du moderat och utlandssvensk, hör av dig till vår projektledare Christina Heikel (christina.heikel@moderat.se).

Höstens val kommer att bli jämnt och varje röst är enormt viktig. Därför kan ett högre valdeltagande från våra utlandssvenskar avgöra valet. Så har ni vänner som bor i utlandet: sprid budskapet att det är enkelt att rösta men framför allt hur viktigt det är att använda sin röst. Information om hur det går till att rösta utomlands finns här.

Vad som förenar utlandssvenskar i alla delar av världen är viljan att det ska gå bra för Sverige. För många handlar det inte minst om att Europasamarbetet och vårt agerande i omvärlden. Inför valet i höst möter vi väljarna med våra idéer och lösningar som gör Sverige till ett ännu bättre land.

För oss är det positivt att svenskar är rörliga och under perioder av sitt liv också bor utanför Sverige. Vi vill främja människors rörlighet och underlätta att vara utlandssvensk. Det ska vara enklare att bo, studera, arbeta eller tillbringa sin ålderdom utomlands men också att återvända hem till Sverige.

Per Schlingmann

Inga kommentarer: