måndag 3 maj 2010

Insändare inskickad till Ljp

Jobblinje VS bidragslinje

Då har då dom rödgröna kommit med sitt budgetförslag och dom gjorde iaf inte mig besviken. Jobblinjen ska övergå till bidragslinjen, det visste vi redan innan men nu vet vi lite mer hur oppositionen ska finansiera alla dessa höjda bidrag till folk som inte jobbar. På typiskt Östros-manér så fattas det fortfarande några miljarder för att budgeten ska gå ihop men det sköter S på sedvanligt vis med att tillsätta utredningar. När Alliansen levererar lösningar så utreder sossarna. Så vad betyder då budgeten för oss i Ljusdals kommun?

De kraftiga skattehöjningar på företagande som föreslås kommer direkt att få betalas av oss konsumenter genom högre priser. Höjda socialavgifter för unga, höjd bensinskatt och kilometerskatt är bara några av de vallöften från vänsterpartierna som kraftigt skulle försämra företagsklimatet i hela landet. Då ska vi komma ihåg att Ljusdal redan ligger i botten på den listan, ökad arbetslöshet är det sista vi behöver i vår kommun. Alla med bolån riskerar att drabbas genom högre räntor som en följd av stigande kostnader/högre skatter. Oppositionens samlade besked visar tydligt på alternativen inför höstens val. Deras förslag innebär att det ska bli mindre lönsamt att arbeta. Men hur ska jobben bli fler genom att vanligt folk får mindre pengar över i plånboken?

Man vill även höja skatterna på tobak och alkohol vilket tyvärr är poppis bland fler partier men sällan ger den effekt man eftersträvar. Folk dricker inte mindre för att skatten höjs, det som händer är att staten går miste om skattepengar då spriten köps från Tyskland eller på Norrländskt vis tillverkas hemma i källaren. Personligen anser jag att skatten på snus borde sänkas kraftigt för att på så sätt bli ett alternativ till rökning som är både farligare och påverkar människor runt dig.

Avslutningsvis funderar jag på om inte S-förslaget om att subventionera avgiften till a-kassan enligt vedertaget Socialdemokratiskt språkbruk är en straffskatt på pensionärer?

Stefan Andersson (m)

Inga kommentarer: