onsdag 4 februari 2009

Skillnad på sossar och sossar här i Norden

I Svenska Dagbladet skriver PJ Anders Linder om ny skatteutredning i Danmark:
Förre skatteministern Carsten Koch (S) har utrett det danska skattesystemet på uppdrag av Anders Fogh Rasmussens borgerliga regering. I sin slutrapport, som presenterades igår, föreslår Kochs Skattekommission att den högsta marginalskatten ska sänkas från 63 till 55 procent, samtidigt som brytpunkten höjs så att färre drabbas. Skatten sänks även på lägre inkomster. Socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt säger att det är angeläget med sänkt skatt på arbete och att det är rätt av kommissionen att ta ett stort grepp på skattesystemet.

Linder konstaterar:
"De danska socialdemokraterna … understryker vikten av sänkt skatt på arbete och jämlik fördelning – och man gör inte det minsta utfall mot sänkningen av den högsta marginalskatten."

Pluspoäng till den Danska vänsteroppositionen med andra ord.
Men i Sverige är tongångarna givetvis helt annorlunda. Här spyr Mona Sahlin galla över alla skattesänkningar, betraktar dom som orättvisa, även om de betydande skattesänkningar som jobbskatteavdraget inneburit framför allt gynnat låginkomsttagarna.
Det är tyvärr förklaringen till att Alliansen inte vill (läs vågar) avskaffa värnskatten, som är en extraskatt på höginkomsttagarna och är den mest orättvisa skatt vi har. Du straffas för att du är duktig, lagt tid och pengar på utbildning eller är en småföretagare som jobbar 80 timmar i veckan. Ett avskaffande skulle inte ge mindre skatteintäkter — sänkningen i procent skulle med råge kompenseras med att folk arbetar mer och därför betalar mer i skatt. Men s vill ju som bekant straffa alla människor som väljer att arbeta, arbetar du dessutom hårt så ska du straffas mer.

Det visar hur långt ut på vänsterkanten som de svenska socialdemokraterna befinner sig. Socialdemokraterna har ingenting med mitten, eller “lagom”, att göra. Partiet finns långt ut på flanken tillsammans med kommunisterna. Synar man S politik i sömmarna så ser man vilket luftslott det är och man inser att dom faktiskt hör hemma hos Lars Ohly... Skamligt och dåligt för Sverige, det är vad det är!

Inga kommentarer: