torsdag 28 februari 2008

Skrivelse till Miljöministern

Följande skrivelse lämnade jag över till riksdagsledamot Margareta B Kjellin som ansvarar för att den hamnar på miljöminister Anders Carlgrens (c) bord samt den moderata riksdagsgruppens. Överlämnandet skedde på ett rovdjursseminarie i Järvsö under tisdagskvällen.
  • Till Miljöministern & Den moderata riksdagsgruppen
    Den svenska rovdjurspolitiken håller idag på att helt gå överstyr. Hög koncentration av framför allt björn, varg och lodjur på en begränsad yta av Sverige har gjort att landsortsbefolkningen tagit saken i egna händer för att freda sina tamdjur och trygga familjeförhållandena i glesbygden. En starkt ökande andel tamdjur och hundar har dödats av framför allt varg. Ungdomar till häst har råkat i vilt sken genom möten med rovdjur. Barn törs inte gå på vägar genom skogar till sina skolskjutsar. Fäbodbrukare som bidrar till biologisk mångfald slutar bruka. Människor ifrågasätter sitt boende i glesbygd och bidrar därigenom till minskad service och avfolkning.

    På initiativ av den moderata föreningen i Ljusdal vädjar vi undertecknade föreningar i Hälsingland till regeringen och den moderata riksdagsgruppen att återupprätta förtroendet för svensk rovdjurspolitik. Vargstammen kommer säkert att i år uppgå till den av riksdagen fastställda målet på 20 föryngringar. Med reproduktion på upp mot 40 procent (SOU 2007:89 sid 41.) kan endast vargstammen begränsas med jakt då vargen har få naturliga fiender. Idag sker begränsningen till stor del bl.a. genom illegal jakt vilket vi starkt vänder oss emot. För att få en acceptans för rovdjuren måste regeringen därför reagera skyndsamt och lämna förslag till riksdagen på en ny rovdjursförvaltning som kan accepteras av landsortsbefolkningen i berörda skogslänen. Grunden för en sådan förvaltning är lagd i Åke Petterssons utredning SOU 2007:89.

    I regeringens kommande proposition vill vi starkt betona vikten av följande punkter.
    ¤ Regionala förvaltningsplaner som fastställs av Länsstyrelsen. Det är av största vikt att den lokala kunskapen får styra förvaltningen av rovdjuren. Endast på detta sätt kommer ett förtroende för rovdjurspolitiken att kunna upprätthållas.
    ¤ För att kunna bedriva en effektiv rovdjursförvaltning måste regeringen kraftfullt arbeta inom EU för att Sverige mer självständigt skall förvalta sina rovdjursstammar med utgångspunkt från regionala behov.
    ¤ Idag är miniminivåer fastställda vad gäller föryngringar och antal rovdjur. För att få en regional spridning av rovdjuren bör mål sättas för regionala toleransnivåer genom maxinivåer.
    ¤ Då nu rovdjursstammarna har nått beståndsnivåerna skall jakten bedrivas som licensjakt – avlysningsjakt. Skyddsjakt på enskilda individer som orsakar skador eller är till olägenhet för lokalbefolkningen skall även kunna utövas.
    ¤ Djurägare skall fullt ut betalas marknadsmässig ersättning då stora rovdjur förorsakat skador. Detta innefattar t.ex. såväl full ersättning för meriterade hundar som merarbete för skrämda tamdjur.
    Ordförande i Hälsinglands moderata föreningar
Ikväll har jag varit i Hudiksvall där vi dragit igång ny moderatutbilning för norra Hälsingland, spännande grupp människor och helt klart några framtida kandidater på våra valsedlar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker skrivelsen - innehållsmässigt och retoriskt - luktar populism värdig folkpartiet. Du får det att låta som om vi är belägrade här uppe.