fredag 8 februari 2008

Tänk om alla artiklar man figurerar i kunde vara så här bra

Ljusdalsposten 2008-02-08
Kommunens advokat blev en dyr historia för skattebetalarna

Över 100 000 kronor - det blev notan för kommunalrådet och samhällsbyggnadschefens infall att anlita en advokat i tröskeldammsfrågan. Korkat, säger oppositionsrådet.
Med facit i hand har det nu visat sig att kommunalrådet Marit Holmstrand, s, och samhällsbyggnadschefen KG Wikanders infall att anlita en advokat i tröskeldammsärendet blev en dyr historia. Den faktura som advokat Joakim A Nyman skickat till kommunen är på över 93 000 kronor exklusive moms. Och i slutändan fick man inget för pengarna eftersom Miljööverdomstolen gav länsstyrelsen och Tallåsens laxodling rätt. Nämligen att länsstyrelsen har rätt att kräva att verksamhetsutövaren, Ljusdals kommun, ska ansöka om godkännande i efterhand av tröskeldammen som anlades vid Kvarndammen i Tallåsen.
– Vi har handlat utifrån kommunens intresse. Det handlar om skattebetalarnas pengar därför måste vi noga pröva om vi lägger dem på rätt saker. Eftersom vi inte har någon egen juridisk kompetens måste vi köpa den och det kommer vi att fortsätta att göra. Jag ser inte det här som bortkastade pengar. Vi har företrätt kommunen på det sätt som vi borde, säger kommunalrådet Marit Holmstrand, s. Holmstrand och Wikanders agerande under våren 2007 kom dock som en överraskning för kommunpolitikerna. Alla tycktes nämligen införstådda med att kommunen skulle godta kravet att begära ett godkännande av tröskeldammen. Det var med andra ord ett ärende med klara politiska direktiv, och uppdraget att göra ansökan gick till samhällsbyggnadschefen KG Wikander, som då anlitade en jurist som fick fria händer att agera för kommunens bästa. Ett agerande som när det blev känt väckte kritik, inte minst hos oppositionsrådet Stefan Andersson, m.
– Föreläggandet kom till kommunstyrelsen och vi var eniga, och sedan går de och anlitar en advokat. Enligt mig är miljölagstiftningen glasklar i det här fallet. Vi skulle ansöka om ett tillstånd snarast möjligt och det hade gått två år. Det var korkat att inte följa föreläggandet. Man kan också fråga sig vad det här skickar för signaler, att kommunen står över svensk miljölagstiftning, säger han.
När ärendet sedan kom upp för beslut, lämnade moderaterna också in en skriftlig reservation mot detta.
Under torsdagen var ärendet åter uppe i kommunstyrelsen och den här gången beslutade man att samhällsbyggnadsförvaltningen ska ta fram de handlingar som krävs enligt domstolsbeslutet för att hos miljödomstolen begära godkännande av tröskeldammen i Sillerboån. Ljusdals kommun har fram till den första maj på sig innan tiden går ut.