onsdag 21 januari 2009

Flera åhörare tyckte Obamas installationstal var en besvikelse

Redan har ordet “besvikelse” använts om Barack Obamas presidentskap. Jag håller inte med! Visst det var inte samma euforiska budskap om förändring som under valkampanjen men nu fanns en helt annan tyngd och allvar i budskapet. Att bygga upp stora förväntningar är det farligaste en politiker kan göra. Och ingen politiker har väl skapat så stora förväntningar som Barack Obama. Bra att han då redan från dag ett sätter ned foten och meddelar att det kommer krävas hårda (läs impopulära) beslut, tålamod och kraftiga förändringar i amerikaners sätt att leva. Om Obama inte lyckas få med sig opinionen på tåget så väntar en rejäl utförsbacke.

Detta har vår egen finansminister Anders Borg (m) skött strålande när han klart och tydligt slagit fast att det inte kommer bli tal om några "snabba lösningar" och reformpaket till höger och vänster för att möta finanskrisen. Statens finanser kommer inte under några omständigheter dräneras, samtliga insatser som görs ska vara noga övervägda och väl genomarbetade. Till skillnad från oppositionens "reform-iver", Sahlin o.co kommer snudd på dagligen med nya miljardsatsningar som ska lösa allt och lite till. Vart dessa pengar kommer ifrån och vad satsningarna egentligen kostar skattebetalarna väljer man att inte tala om.

Apropå Mona Sahlin, såg ni henne i Fredrik och Filips valvaka på kanal 5?
Hon sa något likande med "I jämförelse med honom (Obama) känner man sig nästan som kommunist". Det tycker jag är rätt talande för hur amerikansk politik ser ut, du kan välja att rösta på ett höger-parti (demokraterna) eller ett parti ännu längre till höger (republikanerna). Underbart att få leva i ett land där socialism betraktas som den förtryckarpolitik den är.

Mer Obama och hans installationstal, Michael Gerson skriver i sin Washington Post-kolumn, The Conservative Revolutionary följande:
"Inför installationstalet förväntade sig många ett retoriskt mästerverk, men som kanske var ideologiskt ytligt. Istället fick vi höra ett tal som var retoriskt platt och substantiellt intressant. På sin första dag i jobbet har president Obama lyckats förvåna."

Jaha, vem tusan är Michael Gerson då undrar ni? Jo, det är mannen som har skrivit två installationstal åt ingen mindre än George W Bush. Gerson har alltså samma reaktion som jag igår: mot innehållet i sak har jag inte så mycket att invända utan snarare beröm och beundran för Obamas klargörande om vad som kommer att gälla dom kommande 4 åren.
Men vad tycker vänstern och Mona om denna uppenbara högersväng?


Avslutningsvis på detta ovanligt långa inlägg bjuder jag på mitt absoluta favoritcitat från ett installationstal, det är från år 1981 när en av dom bästa presidenter USA någonsin haft skulle tillträda. Ingen mindre än RONALD REAGAN sa såhär:
Government is not the solution to our problem; government is the Problem!
(Staten är inte lösningen på våra problem; staten är problemet)

Inga kommentarer: