fredag 16 januari 2009

Kloka ord av partisekreterare Per Schlingmann

Mona Sahlin på väg att förlora kontrollen
Ibland görs beskrivningen att detta, det minskade förtroendet för Mona Sahlin och socialdemokraternas ras i opinionen enbart skulle bero på att den internationella finanskrisen gjort moderata statsråd synliga. Då missar man helt det faktum att vi har haft en unik politisk höst där de politiska alternativen tydliggjorts. Vi har haft flera debatter mellan oss och socialdemokraterna och finanskrisen har skärpt kraven på partierna att redovisa sina svar på de utmaningar Sverige ställs inför. Denna höst har också dimmorna skingrats kring hur regeringsalternativen kommer att se ut.

Den utveckling vi nu ser i opinionen är i själva verket en signal om att alltfler väljare ställer sig bakom vår politik och att väljarna straffar Mona Sahlins politik. Mot vår ansvarsfulla politik står vänsterns expansiva politik som skulle riskera att vi förlorar kontroll över statsfinanserna och tvingas till nedskärningar i välfärdens kärna. Det har låtit som om Mona Sahlin haft en helt egen sedelpress och Lars Ohlys frikostighet med skattebetalarnas pengar ska vi inte tala om. Och nu verkar det som om Mona Sahlin är på väg att förlora greppet ytterligare. För hur ska man annars tolka att starka röster i riksdagsgruppen nu vill överge ordning och reda i statsbudgeten?

Mot vår politik som sätter jobben i centrum, sänker skatten för vanliga löntagare och minskar kostnaderna för kommuner och företag gör Mona Sahlin det omvända. Hon vill göra det mindre lönsamt att arbeta och vill höja skatten för löntagare och företag. Detta är fel politik och det inser alltfler väljare.

Goda förutsättningar för moderaterna
Under 2009 har vi en unik möjlighet att ännu tydligare inta positionen som centrum i svensk politik. Våra förutsättningar är mycket goda. Vi vet att ekonomi och sysselsättning nu är de frågor som väljarna tycker är viktigast och här har vi ett högt förtroende som vi ska vårda och göra ännu starkare. Vi har bett opinionsinstitutet Skop fråga svenska väljare om vilket förtroende de har för partierna i dessa frågor. När det gäller Sveriges ekonomi anser 52 procent av väljarna att moderaterna har bäst politik. Motsvarande stöd för socialdemokraterna är 34 procent. När frågan ställs direkt om vilket parti som har bäst idéer för att hantera finanskrisen anger 58 procent moderaterna och endast 32 procent socialdemokraterna.

Genom att vara aktiva, föra en ansvarsfull ekonomisk politik och stimulera omställning ska vi bekräfta att vi är bästa parti och vi ska få flera att tycka så.

Inga kommentarer: