torsdag 29 april 2010

= Noterat 29/4 2010 =

Rädda glesbygden.

I går presenterade vänsterpartierna ett dråpslag mot möjligheterna att kunna leva och bo i hela Sverige. Kraftigt höjda bensinskatter skulle drabba vanliga löntagare hårdast och vara ett allvarligt hot mot glesbygdens framtid.

I dag presenterar vi moderater kampanjen "Rädda glesbygden". Med kampanjen vill vi visa att Sverige är ett stort land med långa avstånd och vitt skilda förutsättningar. Vi är oroliga för hur vänsterpartiernas politik skulle utarma glesbygden och göra det svårare att bo och arbeta där.

Sakfrågemässigt lyfter vi tre områden:

Bensinskatten
. Oppositionens politik innebär att bensinskatten höjs med närmare en halv krona per liter. För den som bor där avstånden är lite längre och behöver bilen för att kunna arbeta eller skjutsa barnen till träningen, skulle det medföra en stor skattepålaga. Höjningen sker tillsammans med stora skattehöjningar på arbete, som ytterligare minskar marginalerna för den som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Dessutom vill oppositionen införa en kilometerskatt på transporter.

Kärnkraften. En trygg och långsiktig energiförsörjning är avgörande för att värna vår svenska basindustri som står för tusentals jobb över hela Sverige. Att avveckla kärnkraften skulle riskera jobben i stålindustrin, på pappersverken, hos fordonstillverkarna och i andra energiintensiva sektorer. Det är jobben på glesbygden som skulle drabbas allra hårdast.

Vargen. Vi moderater är för en balanserad viltvårdspolitik som tar hänsyn till både människor och rovdjur. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill helt avskaffa den licensjakt på varg som är viktig för att människor ska kunna bo i hela Sverige. Även Mona Sahlin är kritisk till licensjakten.

För oss moderater är det viktigt att se till alla människor - i hela Sverige. Möjligheterna till att leva och bo skiljer sig ofta markant från den miljö som viktiga beslut fattas i. Det är ont om tunnelbanor i glesbygden. Basindustrin är som allra viktigast för Sveriges mindre orter. Sällan ser man vargar i Stockholm.

Inga kommentarer: