onsdag 21 april 2010

Pressmeddelande från Moderata Ungdomsförbundet

Policy för kampanjbesök på skolor
Moderata Ungdomsförbundet
2010-04-20


Bakgrund
Efter att Skolverkets riktlinjer publicerats den 19 april 2010 har Moderata Ungdomsförbundet med stöd av denna fattat beslut om följande policy rörande skolbesök.

Vår uppfattning
I decennier har mötet mellan elever och politiska ungdomsförbundet varit en naturlig del i den demokratiska utvecklingen för unga människor. Beslut som fattas om att neka politiska ungdomsförbund skolbesök grundar sig i att frånta ett särskilt politiskt parti möjlighet att vara med i en valrörelse. Detta är inte förenligt med Sveriges demokratiska principer. Skolan ska enligt Skolverkets riktlinjer gestalta och levandegöra våra demokratiska värderingar. Att som
offentlig myndighet försöka använda sin verksamhet för att påverka det politiska samtalet står i motsats till detta uppdrag. Alla demokratiska krafter i Sverige måste ta ett gemensamt ansvar för att värna om vår demokrati. Att skolan ska vara den institution som väljer att svika det ansvaret är ett stort svek. Skolan kan hävda att de inte har skyldighet att tillåta kampanj. Det är korrekt att de flesta av oss är skyldiga att göra väldigt lite för demokratin, det betyder inte att vi saknar ansvar att göra det. Av hävd har politiska ungdomsförbund fått besöka skolor. Att skolor fem månader före ett valet väljer att förändra spelreglerna för svensk demokrati är oacceptabelt. Rekryteringen till politiska partier och deras ungdomsförbund har alltid skett på skolor.

Det politiska samtalet mellan unga och politiska företrädare har alltid skett i skolans cafeteria, i korridoren eller skoltrappan. Moderata Ungdomsförbundet ser synnerligen allvarligt på att skolor i ett valår motsätter sig möjligheten för unga väljare att möta politiska partier för första gången. Detta är ett svek mot de unga. Det är idag ett problem att yngre väljare inte använder sin rösträtt i samma utsträckning som andra väljare. Att skolan förvärrar problemet genom att begränsa deras möjlighet att ta del av politiska budskap är oacceptabelt. Skolverkets riktlinjer säger att en skolas anda, aktiviteter och läromiljö ska genomsyras av demokratiska värderingar. Ett beslut att neka politiska ungdomsförbund skolbesök bryter mot skolans demokratiska uppdrag. Moderata Ungdomsförbundet respekterar inte ett beslut som motverkar Sveriges grundläggande demokratiska värderingar. Därför kommer vi inte att följa ett sådant beslut.

Riktlinjer för aktiva i Moderata Ungdomsförbundet
Moderata Ungdomsförbundet kommer inte att respektera beslut som innebär att politiska ungdomsförbund inte får besöka skolor för att samtala med elever. En elev som går på en skola får absolut inte motverkas att yttra politiska åsikter. Spridning av tryckt skrift i skolan är att anse som spridning bland allmänheten och med stöd av tryckfrihetsförordningen kan därför en elev sprida kampanjmaterial utan att skolan har rätt att förhandsgranska, förbjuda, censurera eller konfiskera detta. Om så ändå sker ska detta anmälas till MUF:s generalsekreterare som kommer att polisanmäla detta.
Vid skolbesök kommer Moderata Ungdomsförbundet heller inte acceptera att en skola trakasserar oss och motverkar ett demokratiskt samtal. Vi kommer från MUF centralt att polisanmäla samtliga trakasserier mot oss i form at egenmäktigt förfarande, stöld av material, hot, trakasserier eller andra kränkningar.

1. Vi ska alltid respektera de ordningsregler som skolor sätter upp och respektera om en skola hänvisar oss till specifika dagar vi får bedriva kampanj, förutsatt att det sker kontinuerligt och att det ger möjlighet för oss att föra dialog med eleverna.

2. Om en skola hänvisar till ett beslut som innebär att vi inte får kampanja alls behöver inte det beslutet följas.

3. En skola som nekar oss tillträde uppfyller inte sitt demokratiska uppdrag. Moderata Ungdomsförbundet ser mycket allvarligt på ett sådant misslyckande och måste när så sker anmäla skolan till Skolinspektionen.

4. Om skolpersonal avvisar oss med hänvisning till punkt 2 måste detta beslut inte följas och om skolledningen agerar kränkande genom stöld av kampanjmaterial, hot, våld, egenmäktigt förfarande eller annat brott ska detta anmälas till generalsekreteraren som kommer att
polisanmäla händelsen.


Frågor om dessa riktlinjer kan ställas till generalsekreterare
Lars Rådén.
Kontaktuppgifter:
(mail) lars.raden@moderat.se
(m) 0736 - 82 81 54
(a) 08-676 81 53

Inga kommentarer: