måndag 26 april 2010

Schlingmanns nyhetsbrev #64‏

Bäst jobbpolitik vinner

En viktig förklaring till att alliansen fick förtroende att leda Sverige efter valet 2006 var jobbfrågan. Vi återupprättade arbetslinjen och gjorde det mer lönsamt att arbeta samtidigt som vi sänkte trösklarna tillbaka in på arbetsmarknaden för människor som saknat arbete under lång tid.
Det var en tydlig skillnad mot socialdemokraterna och Göran Persson som på första maj 2006 deklarerade att arbetslösheten inte skulle bli någon större fråga under valrörelsen.
Nu är det snart första maj igen, och Mona Sahlin skrev nyligen på DN-debatt att socialdemokraterna 2010 ska gå till val med samma mål för politiken som 2006 och dessutom med samma ”toppade lag” som Göran Persson använde för fem år sedan.
Moderaterna och alliansen kommer att presentera ett bättre alternativ där vi fortsätter att ta ansvar för de offentliga finanserna, håller fast vid arbetslinjen och utvecklar kvaliteten i viktiga välfärdsverksamheter.

Att jobbfrågan blir avgörande även 2010 har illustrerats i ett par nya undersökningar den senaste tiden. I förra veckan presenterade forskarna vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet sin undersökning från hösten 2009, och den visar att just sysselsättningen rankas som den viktigaste frågan av väljarna. I undersökningen från 2008 svarade 22 procent sysselsättningen och ett år senare är det 37 procent, dvs en ökning med 15 procentenheter.
I SOM-undersökningen ställdes också frågan om vilket parti som har bäst politik när det gäller att bekämpa den nuvarande arbetslösheten, och 26 procent svarar moderaterna medan 24 procent svarar socialdemokraterna. Detta tror jag visar bland annat att regeringen har varit aktiv i sin jobbpolitik även under den värsta finansiella krisen sedan 1930-talet.
En liknande bild framkommer också i den senaste mätningen om jobbfrågan som PR-byrån Westander löpande tar fram i samarbete med Sifo. I den undersökningen svarar 32 procent av deltagarna att de känner störst förtroende för moderaterna när det gäller jobben och arbetslösheten. Det är en ökning för moderaterna med 9 procentenheter sedan i januari. För socialdemokraterna går utvecklingen istället bakåt; 27 procent i april jämfört med 32 procent i januari.

Allt detta understryker vikten av att vi fortsätter att hålla fast i arbetslinjen och utvecklar vår politik för fler jobb och växande företag i Sverige. Det pekar också på vikten av att påminna väljarna om att val innebär val mellan olika regeringsalternativ. Med alliansen följer insatser för att alla som vill och kan jobba ska kunna delta på arbetsmarknaden. Med de rödgröna följer förslag om fördubblade kostnader för att anställa unga, för friår och kostnadsökningar som allvarligt försvårar att människor kan bo och arbeta på svensk landsbygd.
I ett val mellan olika regeringsalternativ följer också ett val mellan olika kandidater för rollen som statsminister. Här har en mängd olika mätningar visat på ett stort förtroendeövertag för Fredrik och den utvecklingen fortsätter. En färsk mätning från SKOP visar på en mycket stor ledning för Fredrik när det gäller att leda en regering – 74 procent av de tillfrågade uppger Fredrik Reinfeldt och 25 procent Mona Sahlin. Även bland grupper som ofta ses som socialdemokratiska kärngrupper, t ex LO-medlemmar och kommun- och landstingsanställda är det en majoritet som anser att Fredrik Reinfeldt är skickligare än Mona Sahlin.
Detta förtroende ska vi ta vara på. Vi ska visa att moderaterna och alliansen förtjänar människors förtroende i valet 2010 genom att utveckla föregångslandet Sverige och fortsätta att ta ansvar för offentliga finanser, hålla fast vid arbetslinjen och höja kvaliteten i viktiga välfärdsverksamheter.

Per Schlingmann
Nyhetsbrev #64 2010-04-26

Inga kommentarer: