torsdag 8 april 2010

= Noterat 8/4 2010 =

Viktigt steg mot kärnvapenfri värld

Idag skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt på Svenska Dagbladets debattsida med anledning av att USA:s president Obama och Rysslands president Medvedev idag undertecknar avtalet om nya reduktioner av sina kärnvapenarsenaler.

Idag i Prag undertecknar USA:s president Obama och Rysslands president Medvedev det viktiga avtalet om nya reduktioner av sina respektive strategiska kärnvapenarsenaler. På måndag reser vi, tillsammans med ett fyrtiotal andra stats- och utrikesministrar, till Washington för att delta i det toppmöte om de nya kärnsäkerhetsfrågorna som president Obama inbjudit en krets utvalda länder till. För oss som vill se en värld fri från kärnvapen är det viktigt att det tas konkreta steg mot förverkligandet av vår vision. Det är också därför som Sverige historiskt har engagerat sig så starkt i dessa frågor.

När Sverige för ett halvt sekel sedan aktivt övervägde om den egna säkerheten krävde egna kärnvapen ledde noggranna säkerhetspolitiska överväganden till den entydiga slutsatsen att ett sådant beslut snarare skulle försämra vår säkerhet. Sedan dess har vi tillhört den grupp av länder som har varit pådrivande när det gäller att förhindra den ytterligare spridningen av kärnvapen. Vi har varit bland dem som har kämpat för att få existerande kärnvapenmakter att steg för steg gå mot en kärnvapenfri värld.

Innan icke-spridningsfördraget NPT (Non-Proliferation Treaty) trädde i kraft för fyra decennier sedan fanns betydande farhågor om att ett stort antal stater skulle komma att skaffa kärnvapen. Nu blev det inte så – men det innebär inte att vi ska underskatta de faror som ligger i framtiden. Det finns fortfarande allvarliga frågetecknen kring Irans kärntekniska program liksom kring Nordkoreas uttalade politik att bli en kärnvapenmakt. Detta är starkt oroande, och det riskerar dessutom att öppna upp för fortsatt spridning av kärnvapen i känsliga och instabila regioner.

Vid mötet i Washington nästa vecka, och på uppföljningskonferensen för NPT-avtalet i New York i början av maj, kommer Sverige att arbeta för att vi ska ta konkreta steg för att öka den globala säkerheten och för att motverka spridning av så väl kärnvapen som av teknologier som kan leda till kärnvapen.

Som högteknologisk nation med ett betydande kunnande och en tydlig politik i dessa frågor har vi en viktig roll att spela i detta arbete. När nu allt fler nationer väljer att bygga ut sin kärnkraft kan vi visa hur vi byggde upp ett omfattande kärnkraftprogram utan att bygga upp en komplett kärnbränslecykel. Vi kan visa hur vi redan i början av 90-talet konverterade de forskningsreaktorer som vi då hade i Studsvik för användning av låganrikat uran.

Omvärlden känner också till de aktiva åtgärder Sverige har vidtagit för att undvika att vår högteknologi utnyttjats i syften som kunnat vara farliga. Dagens avtal mellan presidenterna Obama och Medvedev är ett viktigt steg framåt – men det är bara ett av flera nödvändiga steg. Det är till exempel av särskild betydelse i vår del av världen att avtalet också följs av samtal som syftar till en kraftig reducering – och på sikt eliminering – av de så kallade taktiska kärnvapnen.

I den översyn av USA:s kärnvapenstrategi som president Obama presenterade i tisdags efterlyses just sådana samtal. Det är positivt. I översynen nämns också möjligheten att sådana vapen dras tillbaka till centrala förråd för att sedan successivt reduceras. Det säger sig självt att vårt land har ett speciellt intresse när det gäller de taktiska kärnvapen som finns i vårt omedelbara närområde.

Kärnvapen får nu successivt en allt mer begränsad roll i den amerikanska säkerhetsdoktrinen. Vi hoppas nu att samma utveckling kommer att ske i Ryssland.
Det finns idag knappast någon risk för ett globalt kärnvapenkrig. I stället ligger riskerna i att vapnen kan spridas till instabila regioner eller falla i terroristers händer, och att förhindra detta är ett intresse som borde förena alla. Här finns inte längre forna tiders rivalitet mellan USA och Ryssland. Därför borde ett nytt och förtroendefullt samarbete i dessa frågor kunna utvecklas och successivt också utsträckas till andra kärnvapenmakter – med Kinas position som särskilt viktig.

Sveriges vision om en värld utan kärnvapen kommer inte att bli verklighet imorgon. Men det är vår förvissning om att viktiga steg mot målet nu faktiskt kan börja tas. I det sammanhanget är dagens avtal i Prag viktigt, liksom nästa veckas toppmöte i Washington och nästa månads NPT-konferens i New York.

Med vårt säkerhetspolitiska kunnande och vår högteknologiska kompetens som grund kommer Sverige att vara med och spela en aktiv roll i varje steg som tar oss närmare vår vision.

Fredrik Reinfeldt, statsminister
Carl Bildt, utrikesminister


Länk till artikeln i SVD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/viktigt-steg-mot-karnvapenfri-varld_4535839.svd

Inga kommentarer: