lördag 24 juli 2010

Fortsatt fördjupning av Alliansen

Med Alliansens bildade förändrades svensk politik i grunden. Det var inte bara så att borgerligheten undanröjde den misstänksamhet som funnits under lång tid om vår förmåga att komma överens. Dessutom utvecklades grundvalarna för hur väljarna möter de politiska alternativen inför val. Nu har väljarna inte bara partier att ta ställning till, utan också regeringsalternativ som före valet deklarerar vad de gemensamt vill göra efter valet. Detta har utvecklat demokratin genom att göra alternativen tydligare för väljarna och framförallt att väljarna öppet före valet ges möjlighet att ta ställning med bättre information.
Valet i september blir nu det första i sitt slag där väljarna ges denna möjlighet. Från Alliansens sida kommer vi att presentera ett gemensamt valmanifest med vår agenda för nästa mandatperiod och Mona Sahlin har sagt att hon också ska tydliggöra deras alternativ för väljarna.

Tydliggör vägvalen för Sverige
Alliansen har bidragit till att vi nu får en annan och mycket mer klargörande valrörelse för väljarna. Det är bra och kommer att tydliggöra de vägval Sverige står inför. Mot vår arbetslinje står utbyggda bidragssystem och mot vår ansvarsfulla ekonomiska politik står en politik som lovar allt till alla.

Men Alliansen har haft en större betydelse än så. Alliansen har vitaliserat svensk politik och bidragit till att engagera fler människor i borgerligheten. Tröskeln för att markera att man tillhör Alliansen är lägre än att ansluta sig till ett av Alliansens partier.
För oss är Alliansen ett långsiktigt projekt och jag har idag i en intervju i Svenska Dagbladet sagt att vi efter valet, oavsett valresultat, kommer att behöva ha en bred diskussion inom partierna, mellan partierna och bredare i samhället om Alliansens politiska och organisatoriska utveckling. En sådan diskussion bör vara helt förutsättningslös och syfta till att gemensamt finna svaren på hur vi kan utveckla samarbetet mot valet 2014 och tiden därefter.

Starkt förtroende
Nu möter vi väljarna för första gången som Allians i regeringsställning. En färsk undersökning från Skop visar på ett brett förtroende för regeringen och Alliansen. Nu är vår utmaning att visa väljarna att vi har en tydlig framtidsagenda.
Efter en kort tid av vila väntar den kanske viktigaste valrörelsen någonsin. Vi ska visa väljarna hur de politiska alternativen ser ut. Men väljarna ska också möta en Allians som agerar långsiktigt, mot det kortsiktiga projekt Mona Sahlin leder.

Per Schlingmann

Inga kommentarer: