torsdag 8 juli 2010

= Noterat 08/07 2010 =

9,2 miljarder till jobben, välfärden och en framtidsinvestering i det unga Sverige.

Alliansregeringen har under mandatperioden prioriterat välfärdens kärna. Reformer har genomförts för höjd kvalitet i viktiga välfärdsverksamheter. Därtill har stora resurser tillförts kommuner och landsting. Totalt har kommunsektorn tillförts 38 miljarder kronor i nivåhöjning 2010 jämfört med 2006. För att stötta kommuner och landsting i den ekonomiska krisen har kommunsektorn i år tillförts 17 miljarder kronor i tillfälligt statsbidrag. Från 2011 tillförs en permanent höjning av statsbidragen på 5 miljarder kronor. Två viktiga uppgifter ligger nu framför oss när vi ser till välfärden i kommuner och landsting. Det ena är att överbrygga de ekonomiska problem som hänger sig kvar till följd av krisen och fortsatt värna viktiga välfärdsverksamheter. Det andra är att möjliggöra satsningar på skola och utbildning så att dagens barn och unga ges bättre kunskaper för framtiden.

För att överbrygga den svaga inkomstutvecklingen 2011 vill vi tillföra kommunsektorn ett tillfälligt statsbidrag på 3 miljarder kronor 2011. Det är resurser vi vill ska gå till att värna kommunala kärnverksamheter, såsom sjukvård, omsorg och verksamhet som riktar sig till barn och unga.

Vi vill också göra riktade satsningar inom utbildningsområdet. Därför föreslår vi en bred framtidsinvestering i det unga Sverige. Satsningen ska möjliggöra för fler unga människor att få kunskaper att bygga sina framtida liv på, förbättra möjligheterna till anställning och minska riskerna att ställas utanför arbetsmarknaden.

Totalt vill vi satsa 6,2 miljarder kronor under perioden 2010-2014 med huvudfokus på grundskolan, lärare och lärlingar. Bland annat föreslås satsningar på lärares fortbildning, utökad undervisningstid i matematik i grundskolan, ett utbyggt lärlingssystem i gymnasiet och på komvux samt införande av betyg från årskurs 6. Därtill föreslås ytterligare platser på yrkesvux för läsåret 2010/2011. Totalt innebär satsningen 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn, välfärden, skolan och utbildningssystemet 2010-2014.

Inga kommentarer: