fredag 30 juli 2010

Maggan i Hälsingetidningarna

Fokus på välfärdens kvalitet

I en insändare 28/7 skriver tre socialdemokratiska företrädare om fokus på utbildning. Som ofta innehåller artikeln ett antal osakligheter och förvrängningar. Inledningen om att valet handlar om jobben och välfärden är korrekt. Sedan har företrädarna glömt bort det faktum att världen har upplevt den djupaste ekonomiska krisen på nästan 100 år.

Alliansregeringen har hanterat krisen bäst i hela Europa. Sverige har den mest välskötta ekonomin. Det innebär att svenska folket slipper de besparingar i offentlig förvaltning som drabbar till exempel England, Grekland, Spanien och Portugal. De kritiserar att vanligt folk har fått mera pengar i plånboken.

Skatten har sänkts för undersköterskor, sjuksköterskor och metallarbetare med mellan 1 500 till 2 000 kronor i månaden, det tycker vi är smart. En rödgrön regering planerar skattehöjningar för 3 miljoner människor, en kilometerskatt på dieselbilar som kommer att öka matpriserna rejält för alla, höjd bensinskatt, höjd skatt på att anställa ungdomar med mera.

Inga av dessa åtgärder leder till fler jobb. Nästa osakliga påstående är att det försvunnit 25 000 personer ur gemensamma sektorn. Nej, de har inte försvunnit ,utan har andra arbetsgivare, men utför samma saker som tidigare.

I stället för att vara anställd av kommunen har de kanske startat ett eget vårdföretag, i lagen om ett valfrihetssytem inom äldreomsorgen, eller arbetar i en friskola. Det arbetar med samma saker som tidigare men har större möjligheter att påverka sin arbetssituation, och de äldre eller skolbarnen har fått möjlighet att välja utifrån sina behov.

Alliansregeringen och Fredrik Reinfeldt har varit väldigt tydliga med att allt överskott i Sveriges förvaltning ska gå till välfärdens kärna. Det går inte att undergräva statens finanser, för då finns risken att vi hamnar där andra europeiska länder befinner sig: i en svår ekonomisk situation.

Det är däremot glädjande att de röd-gröna tycks ha närmat sig alliansens skolpolitik, men i nästa andetag tar de tillbaka allt, när man kallar våra betygsförslag för sorteringsskola och sina egna betyg för att följa upp kunskapsresultatet. Skriftliga omdömen som inte får vara betygsliknande?

Det är med ett långvarigt socialdemokratiskt styre det skapats en skola där 20-25 procent av eleverna inte får möjlighet att nå kunskapsmålen. Man har blundat för att alla inte fått de insatser de behövt. Det är en stor del av dessa elever som i dag har stora svårigheter att komma in på arbetsmarknaden.

Låt Sveriges elever få rätt till betyg i tid. Låt utbildningen fokusera på elevernas rätt till kunskaper, som ger möjlighet till arbete eller vidare studier. Låt Sverige fortsätta att ha en regering som tar ansvar för ekonomin, som prioriterar en politik med fler jobb, och som därmed kan sätta kvaliteten i välfärden i fokus.

Margareta B Kjellin (M)
riksdagsledamot

Inga kommentarer: