I dag presenterar Alliansens arbetsgrupp för familjepolitik sina utgångspunkter för familjepolitiken under kommande mandatperiod.
Dagens familjepolitiska utmaningar handlar om att skapa tid för både familjeliv och yrkesliv på lika villkor för både män och kvinnor och att ge familjer förutsättningar för tid tillsammans. Men också om att ge alla barn ekonomisk och social trygghet och en god relation till båda sina föräldrar. Dessutom handlar det om att utforma de offentliga systemen på ett sådant sätt att samhället i första hand stöttar och hjälper, inte styr och hindrar. Detta vill vi göra genom att bygga vidare på tydliga värderingar om vikten av långsiktigt ansvar och föräldrarnas centrala betydelse för barnets trygghet.
Under mandatperioden har Alliansregeringen genomfört en familjepolitisk reform med jämställdhetsbonus, vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng och ökat pedagogiskt inslag i förskolan som bärande delar. Reformen har syftat till att öka familjernas valfrihet, skapa goda förutsättningar för familjer att få tid tillsammans, förbättra jämställdheten och att ge både kvinnor och män möjlighet till ett aktivt arbetsliv. Det yttersta syftet har varit att ge barnen en trygg uppväxt, och att ge varje barn förutsättningar att utvecklas som människa. Det arbetet vill vi nu bygga vidare på.
Det familjepolitiska valet är tydligt i höst. Mot alliansregeringens övertygelse om att föräldrarna själva bäst fattar beslut om den egna vardagen, ställs vänsterpartiernas klåfingriga lust att detaljstyra svenska barnfamiljers dagliga liv. Vi i Alliansens arbetsgrupp för familjepolitik är övertygade om att föräldrarna vill ha kvar sitt självbestämmande. Därför presenterar vi här våra 10 viktigaste punkter för ökad jämställdhet, valfrihet och flexibilitet för Sveriges alla olika familjer.
Kvinnor och män ska kunna förena arbetsliv med familjeliv
* Jämställdhetsbonusen ska förenklas och betalas ut direkt vid föräldraledigheten för att skapa incitament för en mer jämställd föräldraledighet.
* Vårdnadsbidraget bör bli mer flexibelt.
* Kommunerna bör stimuleras till att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.
* Olikbehandlingen av kvinnors graviditetsrelaterade besvär i trygghetssystemen bör åtgärdas.
Föräldrar ska ta ett långsiktigt och gemensamt ansvar för sina barn
* För att minska konflikterna vid en separation och stärka fokus på barnet bör alla föräldrar erbjudas samarbetssamtal.
* För att underlätta föräldrarnas relationer med och samarbetet kring barnen även efter en separation bör ett barn kunna ha två folkbokföringsadresser.
Föräldralediga tillsammans
* Föräldrar ska kunna vara föräldralediga och ta ut föräldrapenning samtidigt i 30 dagar. Vi vill se över möjligheten för föräldrar som är ensamma i sitt föräldraskap att överlåta en del av föräldrapenningen till någon annan, för att på så sätt stärka nätverket runt barnet.
Familjepolitiken ska handla om alla barn, inte bara små barn
* Även lite större barn har behov av vuxenkontakt och närvarande föräldrar. Möjligheten att låta föräldrapenningdagarna omfatta även äldre barn bör utvärderas.
Minska barnfattigdomen
* För att fler föräldrar ska kunna leva av en egen inkomst bör en förvärvsstimulans för socialbidragstagare införas. En höjning av underhållsstödet bör övervägas för att förbättra situationen för ensamstående föräldrar.
Studerande föräldrar ska känna trygghet
* De ekonomiska förutsättningarna för studenter bör förbättras för att även studenter som bildar familj under studietiden ska ha en rimlig levnadsstandard.
Arbetsgruppen har bestått utav Socialborgarrådet Ulf Kristersson (M), Riksdagsledamot Ulrika Carlsson (C), Kommunalrådet Helene Odenjung (FP) och Riksdagsledamot Emma Henriksson (KD)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar