torsdag 8 juli 2010

= Noterat 08/07 2010 =

En ny organisation för polisen?

Regeringen har i dag beslutat om direktiv till en utredning som ska se över om polisen behöver en ny organisation.

En parlamentarisk kommitté ska analysera i vilken utsträckning polisens nuvarande organisation utgör ett hinder för de krav regeringen ställer på högre kvalitet, ökad konstnadseffektivitet, ökad flexibilitet och väsentligt förbättrade resultat i polisens verksamhet. Om kommittén finner att nuvarande organisationsform utgör ett hinder i dessa avseenden ska ett fullständigt förslag till helt eller delvis ny organisation för polisen som undanröjer hindren lämnas.

Kommittén ska också föreslå hur ansvar och befogenheter i styrningen av polisens verksamhet kan tydliggöras. Vidare ska kommittén ta ställning till och lämna förslag i frågor om polisens tillgänglighet, synlighet och polisens samarbete med andra.

- Regeringen har genomfört den största satsningen någonsin för att säkerställa en synlig och närvarande polis i hela landet. Nu går vi vidare med nästa steg och gör en grundlig genomgång av polisens organisation för att se om vi, med bibehållen lokal förankring, kan effektivisera organisationen så att ännu fler brott förebyggs respektive utreds och lagförs, säger justitieminister Beatrice Ask.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2012.

Inga kommentarer: