fredag 30 april 2010

Rösta på MiljöSocialisterna

OBS!
Dessa vallöften är tydligen deras egna , det är alltså inget påhitt.
(hittade det på en blogg)
Vissa punkter är ju minsst sagt lite flummiga.
Som vanligt klickar ni på bilderna för att förstora dem.

torsdag 29 april 2010

= Noterat 29/4 2010 =

Rädda glesbygden.

I går presenterade vänsterpartierna ett dråpslag mot möjligheterna att kunna leva och bo i hela Sverige. Kraftigt höjda bensinskatter skulle drabba vanliga löntagare hårdast och vara ett allvarligt hot mot glesbygdens framtid.

I dag presenterar vi moderater kampanjen "Rädda glesbygden". Med kampanjen vill vi visa att Sverige är ett stort land med långa avstånd och vitt skilda förutsättningar. Vi är oroliga för hur vänsterpartiernas politik skulle utarma glesbygden och göra det svårare att bo och arbeta där.

Sakfrågemässigt lyfter vi tre områden:

Bensinskatten
. Oppositionens politik innebär att bensinskatten höjs med närmare en halv krona per liter. För den som bor där avstånden är lite längre och behöver bilen för att kunna arbeta eller skjutsa barnen till träningen, skulle det medföra en stor skattepålaga. Höjningen sker tillsammans med stora skattehöjningar på arbete, som ytterligare minskar marginalerna för den som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Dessutom vill oppositionen införa en kilometerskatt på transporter.

Kärnkraften. En trygg och långsiktig energiförsörjning är avgörande för att värna vår svenska basindustri som står för tusentals jobb över hela Sverige. Att avveckla kärnkraften skulle riskera jobben i stålindustrin, på pappersverken, hos fordonstillverkarna och i andra energiintensiva sektorer. Det är jobben på glesbygden som skulle drabbas allra hårdast.

Vargen. Vi moderater är för en balanserad viltvårdspolitik som tar hänsyn till både människor och rovdjur. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill helt avskaffa den licensjakt på varg som är viktig för att människor ska kunna bo i hela Sverige. Även Mona Sahlin är kritisk till licensjakten.

För oss moderater är det viktigt att se till alla människor - i hela Sverige. Möjligheterna till att leva och bo skiljer sig ofta markant från den miljö som viktiga beslut fattas i. Det är ont om tunnelbanor i glesbygden. Basindustrin är som allra viktigast för Sveriges mindre orter. Sällan ser man vargar i Stockholm.

Alternativet för så kallat "vanligt folk"?


Mp's gröna alternativ


Klasskampen går vidare för kommunisterna

(Klicka på bilden för att förstora den)

= Noterat 29/4 2010 =

Moderaterna presenterar rapport om oppositionens orättvisor.

I dag presenterade justitieminister Beatrice Ask och partisekreterare Per Schlingmann en rapport om hur oppositionens politik skulle göra Sverige mindre rättvist. I årets vårkampanj lyfter Moderaterna en viktig diskussion om vilken politik som kan göra Sverige till ett mer rättvist land att leva i. För oss moderater är rättvisa en viktig värdering som knyter an till vår idé om vad vi vill att Sverige ska bli: ett föregångsland. Föregångslandet Sverige utmärks av att ingen människa ska sorteras bort på förhand. Vad man heter, varifrån man kommer eller var någonstans man bor, ska inte styra ens liv.

Denna övertygelse är kärnan i vår syn på rättvisa. Rättvisa är inte att alla alltid ska ha det exakt lika utan att skapa lika goda möjligheter för alla människor att leva det liv man vill. För att nå dit är flera saker viktiga. Allra viktigast är att föra en tydlig jobbpolitik. Genom att prioritera kraftfulla insatser för fler i arbete kan vi bekämpa de klyftor som uppstår när människor inte får möjligheten till ett eget arbete.

Viktigt är också att se till att människor kan leva på sin lön och har goda möjligheter att bo och arbeta i hela Sverige. Skolan är helt avgörande för att skapa lika möjligheter mellan människor. För att ge alla elever en bra start i livet är det viktigt att fortsätta stärka skolans kunskapsuppdrag så att ingen elev faller igenom.

En viktig fråga i höstens val är vilket regeringsalternativ som kan göra Sverige till ett mer rättvist land att leva i. Den här rapporten tittar närmare på vänsteroppositionens politik på områden som har en tydlig koppling till begreppet rättvisa. Det handlar om jobben, skatterna och skolan. I fråga efter fråga kommer de förslag som S, V och MP går till val på att innebära ett mer orättvist Sverige.

Elva orättvisor med vänsteroppositionens politik:

Orättvisa 1: färre jobb och därigenom större klyftor

Orättvisa 2: större skillnader mellan unga och äldre på arbetsmarknaden

Orättvisa 3: sämre stöd till sjukskrivna i behov av stöd och rehabilitering

Orättvisa 4: förlorade jobb och osäkra anställningsvillkor genom slopat RUT- och ROT-avdrag

Orättvisa 5: färre i arbete genom sämre villkor för Sveriges entreprenörer

Orättvisa 6: låginkomsttagare får betala mest i höjd skatt

Orättvisa 7: människor i glesbygden får sämre möjligheter att bo och arbeta

Orättvisa 8: större skattehöjningar för kvinnor än för män

Orättvisa 9: invandrare får betala mer i skattehöjning än infödda svenskar

Orättvisa 10: mindre stöd till elever med störst behov

Orättvisa 11: större kunskapsskillnader mellan elever på gymnasiet

onsdag 28 april 2010

Tips om informativ sida

Nystartade http://www.tobleronepolitik.com/ kan bli en sida värd att följa och sprida bland era vänner och bekanta. Ju fler som synar "Ohlyansen" politik i sömmarna desto bättre för Sverige. Riksmedia består ju som vi vet av 80% vänstersympatisörer.

Jag kan bjuda på ett citat som säger sanningen på ett bra sätt:
"Man kan inte stava avundsjuka utan (S)."

= Noterat 28/4 2010 =

Höjd bensinskatt hotar jobb och välfärd.

Vänsterpartierna har idag presenterat ett gemensamt förslag om kraftigt höjda bensinskatter. Förslaget skulle allvarligt försämra möjligheterna att bo på landsbygden. Det är en orättvis politik som ensidigt höjer skatter och riskerar jobb över hela Sverige.

Under nästa mandatperiod vill oppositionen se skattehöjningar på bensin med totalt 49 öre. Det innebär att drivmedelskostnaden för genomsnittsbilisten skulle öka med mellan 500 och 600 kronor per år. För den som har en dieselbil uppgår de ökade drivmedelskostnaderna för genomsnittsbilisten till ungefär 1 200 kronor per år.

Vänsteroppositionens skattehöjningar skulle slå hårt mot dem som behöver bilen – för att handla, skjutsa barnen eller för andra aktiviteter. Särskilt allvarliga skulle konsekvenserna bli för låginkomsttagare som redan idag har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Därtill är det en tydlig glesbygdsfientlig politik som vänsterpartierna nu vill gå till val på. Kraftiga höjningar av bensinskatten skulle försämra möjligheterna att leva och bo i glesbygden, där avstånden ofta är långa och alternativen till bilen färre.

Tillsammans med förslaget om kilometerskatt och en återinförd förmögenhetsskatt slår man också rakt mot de entreprenörer och företagare som är avgörande för om vi ska kunna få fler jobb i Sverige. Följden skulle bli sämre möjligheter att driva företag och färre nya jobb.

Med vänsterpartiernas skattepolitik skulle jobben bli färre och Sveriges ekonomiska återhämtning hotas.

= Noterat 28/4 2010 =

Alliansen presenterar rapport om rättsväsendet.

Idag, onsdagen den 28 april, presenterar Alliansens arbetsgrupp för rättsväsendet sin rapport med förslag för nästa mandatperiod. Den rättspolitiska arbetsgruppen är en av tio arbetsgrupper inom Alliansen.

Alliansregeringens satsning på rättsväsendet har gjort polisen mer synlig i människors vardag. Andelen människor som i den nationella trygghetsundersökningen (NTU) säger sig vara otrygga eller oroliga för att utsättas för brott har också minskat sedan 2006. Vi är beredda att fortsätta arbetet mot brottsligheten. På uppdrag av alliansens partiledare har en arbetsgrupp tagit fram en rapport med förslag om hur vi ska fortsätta arbetet med att skapa ett tryggare Sverige de kommande åren.

Detta är några av förslagen i rapporten:
* För att få kortare väntetider i rättsväsendet vill vi koppla de statliga anslagen till myndigheternas handläggningstakt.
* Ny påföljd – "helgavskiljning" – för lagöverträdare över 15 år.
* Särskilda kommunala nämnder för barn under 15 som begår brott.
* Slumpvisa, frivilliga drogtester i skolorna vid behov.
* Möjlighet för polisen att publicera bilder på misstänkta brottslingar för att få in tips.
* En förstärkt Riksmordkommission för svårlösta spaningsmord.
* Möjlighet att avkunna domar även när den åtalade inte infinner sig i rätten.
* Hårdare straff för sexualbrott, snatterier och när bilder av sexuell natur sprids utan medgivande.


Gruppens förslag redovisas också i en artikel i Dagens Nyheter idag: http://www.dn.se/debatt/sa-ska-sverige-bli-tryggare-om-vi-vinner-valet-i-host-1.1084505

måndag 26 april 2010

Schlingmanns nyhetsbrev #64‏

Bäst jobbpolitik vinner

En viktig förklaring till att alliansen fick förtroende att leda Sverige efter valet 2006 var jobbfrågan. Vi återupprättade arbetslinjen och gjorde det mer lönsamt att arbeta samtidigt som vi sänkte trösklarna tillbaka in på arbetsmarknaden för människor som saknat arbete under lång tid.
Det var en tydlig skillnad mot socialdemokraterna och Göran Persson som på första maj 2006 deklarerade att arbetslösheten inte skulle bli någon större fråga under valrörelsen.
Nu är det snart första maj igen, och Mona Sahlin skrev nyligen på DN-debatt att socialdemokraterna 2010 ska gå till val med samma mål för politiken som 2006 och dessutom med samma ”toppade lag” som Göran Persson använde för fem år sedan.
Moderaterna och alliansen kommer att presentera ett bättre alternativ där vi fortsätter att ta ansvar för de offentliga finanserna, håller fast vid arbetslinjen och utvecklar kvaliteten i viktiga välfärdsverksamheter.

Att jobbfrågan blir avgörande även 2010 har illustrerats i ett par nya undersökningar den senaste tiden. I förra veckan presenterade forskarna vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet sin undersökning från hösten 2009, och den visar att just sysselsättningen rankas som den viktigaste frågan av väljarna. I undersökningen från 2008 svarade 22 procent sysselsättningen och ett år senare är det 37 procent, dvs en ökning med 15 procentenheter.
I SOM-undersökningen ställdes också frågan om vilket parti som har bäst politik när det gäller att bekämpa den nuvarande arbetslösheten, och 26 procent svarar moderaterna medan 24 procent svarar socialdemokraterna. Detta tror jag visar bland annat att regeringen har varit aktiv i sin jobbpolitik även under den värsta finansiella krisen sedan 1930-talet.
En liknande bild framkommer också i den senaste mätningen om jobbfrågan som PR-byrån Westander löpande tar fram i samarbete med Sifo. I den undersökningen svarar 32 procent av deltagarna att de känner störst förtroende för moderaterna när det gäller jobben och arbetslösheten. Det är en ökning för moderaterna med 9 procentenheter sedan i januari. För socialdemokraterna går utvecklingen istället bakåt; 27 procent i april jämfört med 32 procent i januari.

Allt detta understryker vikten av att vi fortsätter att hålla fast i arbetslinjen och utvecklar vår politik för fler jobb och växande företag i Sverige. Det pekar också på vikten av att påminna väljarna om att val innebär val mellan olika regeringsalternativ. Med alliansen följer insatser för att alla som vill och kan jobba ska kunna delta på arbetsmarknaden. Med de rödgröna följer förslag om fördubblade kostnader för att anställa unga, för friår och kostnadsökningar som allvarligt försvårar att människor kan bo och arbeta på svensk landsbygd.
I ett val mellan olika regeringsalternativ följer också ett val mellan olika kandidater för rollen som statsminister. Här har en mängd olika mätningar visat på ett stort förtroendeövertag för Fredrik och den utvecklingen fortsätter. En färsk mätning från SKOP visar på en mycket stor ledning för Fredrik när det gäller att leda en regering – 74 procent av de tillfrågade uppger Fredrik Reinfeldt och 25 procent Mona Sahlin. Även bland grupper som ofta ses som socialdemokratiska kärngrupper, t ex LO-medlemmar och kommun- och landstingsanställda är det en majoritet som anser att Fredrik Reinfeldt är skickligare än Mona Sahlin.
Detta förtroende ska vi ta vara på. Vi ska visa att moderaterna och alliansen förtjänar människors förtroende i valet 2010 genom att utveckla föregångslandet Sverige och fortsätta att ta ansvar för offentliga finanser, hålla fast vid arbetslinjen och höja kvaliteten i viktiga välfärdsverksamheter.

Per Schlingmann
Nyhetsbrev #64 2010-04-26

fredag 23 april 2010

Den som gräver en grop...

Jag roade mig med att leka skogshuggare och ta ned några träd runt stugan med min far när vi upptäcker att vattnet inte fungerade. Efter diverse felsökningsarbete och samtal med rörmokare så konstateras att det måste vara läckage på vattenledningen mellan garaget och huset. (Egen brunn-ledning till garage-vidare in i huset)

Eftersom vår käre granne Benny grävde av vattenledningen för ett par år sedan så visste vi att det fanns en skarv mellan hus-garage. Med andra ord så borde ju skarven ha brustit pga tjälen. Vad gör man då?

Jo då ringer man den andra grannen Lennart som är en jäkel på att hantera en grävmaskin följt av ett samtal till granne Benny för att låna hans grävmaskin modell större. Grävningen går långsamt då det är hårt som betong i marken men efter mycket om och ännu fler men så lokaliserar vi vattenledningen men inte skarven. För att komma åt bättre så byter vi till traktorgrävare med mindre skopa...

Det går bra och jag lyckas med en spade och envishet hitta skarven men i samma ögonblick så gräver Lennart av ledningen bakom mig...

Jahapp, då har vi alltså TVÅ brott på ledningen (tror vi) och måste så klart laga det brott vi nyss åstadkommit. Problem 1. Vi har ingen koppling. Problem 2. Lennart har inte heller någon koppling upptäcker han efter eftersökningar på hemmaplan och då ska ni veta att den mannen har ALLT. Problem 3. Närmsta "röris" är inte hemma utan 6 mil bort, hans bil med alla grejor 10 mil bort. Röris två bor dock bara 2 mil bort så där finner vi kopplingar.

Brott lagat, vi slår på vattenpumpen för att se om skarv 1 (låt oss kalla den ursprungsskarven) läcker. Gör den det tror ni?

NEJ det gör den inte, felsökning fortsätter i garaget. Då upptäcker Lennart att när han ställer sig på slangen som släpper ut backspolningen från reningsverket då får vi vattentryck ????
Anledningen till reningssystem är att vattnet är extremt järnrikt och får lite udda smak för övrigt.

Tydligen så har det blivit fel i det automatiska reningssystemet som ska rengöra sig själv en gång i veckan genom att spola ur systemet baklänges och det har stått och spolat ut X antal kubikmeter vatten baklänges...

SAMMANFATTNING:
Vi har spenderat sex timmar med att gräva en stor grop med grävmaskin, maskingrävare och handkraft för att upptäcka att allt beror på ett elfel...

Sensmoralen i denna historia är att om du ska gräva en grop åt andra, ge fan i det för sannolikt behövs det ingen grop!

Ovan ser ni en bild på vad vi lyckats spendera halva fredagen med HELT I ONÖDAN.

onsdag 21 april 2010

Låter logiskt detta

(Klicka på bilden för att förstora den)

Schlingmanns brev #63‏

Premiär för tv-programmet Föregångslandet

Imorgon gör vi något som inget annat svenskt parti någonsin har gjort. Då sänder vi det första avsnittet av vårt egna politiska tv-program. Föregångslandet är ett tv-program som är till för dig som är intresserad av vår politik och vill veta mer. Men Föregångslandet är också till för dig som jobbar med Moderaterna och som kampanjar med Moderaterna. Här kommer vi i 15 program framöver, ända fram till valdagen, fånga upp dagsaktuella frågor och debatter för att göra valrörelsen så enkel och självklar som möjligt för dig.

Programledare är Maria Arctaedius och jag själv. I det första avsnittet gästas vi av Filippa Reinfeldt och Tobias Billström. Varje avsnitt är 20 minuter långt och det första tio sänds på Axess TV. Programmet sänds i sin helhet på moderat.se och där kommer också alla avsnitt att finnas tillgängliga ända fram till valdagen den 19 september. Vi sänder på torsdagar kl 21.30 på moderat.se och i Axess TV, med start den 22 april. Under juli månad gör vi ett sommaruppehåll.
Om du har några frågor, synpunkter eller idéer angående programmet så får du gärna skicka dem till
foregangslandet@moderat.se. Jag hoppas att tv-programmet Föregångslandet ska ge dig som är moderat sympatisör svar på de frågor du har inför valrörelsen. Det är knappt fem månader kvar till valdagen och nu gäller det att vi visar att vi har den bästa politiken för Sverige!

Per Schlingmann

Pressmeddelande från Moderata Ungdomsförbundet

Policy för kampanjbesök på skolor
Moderata Ungdomsförbundet
2010-04-20


Bakgrund
Efter att Skolverkets riktlinjer publicerats den 19 april 2010 har Moderata Ungdomsförbundet med stöd av denna fattat beslut om följande policy rörande skolbesök.

Vår uppfattning
I decennier har mötet mellan elever och politiska ungdomsförbundet varit en naturlig del i den demokratiska utvecklingen för unga människor. Beslut som fattas om att neka politiska ungdomsförbund skolbesök grundar sig i att frånta ett särskilt politiskt parti möjlighet att vara med i en valrörelse. Detta är inte förenligt med Sveriges demokratiska principer. Skolan ska enligt Skolverkets riktlinjer gestalta och levandegöra våra demokratiska värderingar. Att som
offentlig myndighet försöka använda sin verksamhet för att påverka det politiska samtalet står i motsats till detta uppdrag. Alla demokratiska krafter i Sverige måste ta ett gemensamt ansvar för att värna om vår demokrati. Att skolan ska vara den institution som väljer att svika det ansvaret är ett stort svek. Skolan kan hävda att de inte har skyldighet att tillåta kampanj. Det är korrekt att de flesta av oss är skyldiga att göra väldigt lite för demokratin, det betyder inte att vi saknar ansvar att göra det. Av hävd har politiska ungdomsförbund fått besöka skolor. Att skolor fem månader före ett valet väljer att förändra spelreglerna för svensk demokrati är oacceptabelt. Rekryteringen till politiska partier och deras ungdomsförbund har alltid skett på skolor.

Det politiska samtalet mellan unga och politiska företrädare har alltid skett i skolans cafeteria, i korridoren eller skoltrappan. Moderata Ungdomsförbundet ser synnerligen allvarligt på att skolor i ett valår motsätter sig möjligheten för unga väljare att möta politiska partier för första gången. Detta är ett svek mot de unga. Det är idag ett problem att yngre väljare inte använder sin rösträtt i samma utsträckning som andra väljare. Att skolan förvärrar problemet genom att begränsa deras möjlighet att ta del av politiska budskap är oacceptabelt. Skolverkets riktlinjer säger att en skolas anda, aktiviteter och läromiljö ska genomsyras av demokratiska värderingar. Ett beslut att neka politiska ungdomsförbund skolbesök bryter mot skolans demokratiska uppdrag. Moderata Ungdomsförbundet respekterar inte ett beslut som motverkar Sveriges grundläggande demokratiska värderingar. Därför kommer vi inte att följa ett sådant beslut.

Riktlinjer för aktiva i Moderata Ungdomsförbundet
Moderata Ungdomsförbundet kommer inte att respektera beslut som innebär att politiska ungdomsförbund inte får besöka skolor för att samtala med elever. En elev som går på en skola får absolut inte motverkas att yttra politiska åsikter. Spridning av tryckt skrift i skolan är att anse som spridning bland allmänheten och med stöd av tryckfrihetsförordningen kan därför en elev sprida kampanjmaterial utan att skolan har rätt att förhandsgranska, förbjuda, censurera eller konfiskera detta. Om så ändå sker ska detta anmälas till MUF:s generalsekreterare som kommer att polisanmäla detta.
Vid skolbesök kommer Moderata Ungdomsförbundet heller inte acceptera att en skola trakasserar oss och motverkar ett demokratiskt samtal. Vi kommer från MUF centralt att polisanmäla samtliga trakasserier mot oss i form at egenmäktigt förfarande, stöld av material, hot, trakasserier eller andra kränkningar.

1. Vi ska alltid respektera de ordningsregler som skolor sätter upp och respektera om en skola hänvisar oss till specifika dagar vi får bedriva kampanj, förutsatt att det sker kontinuerligt och att det ger möjlighet för oss att föra dialog med eleverna.

2. Om en skola hänvisar till ett beslut som innebär att vi inte får kampanja alls behöver inte det beslutet följas.

3. En skola som nekar oss tillträde uppfyller inte sitt demokratiska uppdrag. Moderata Ungdomsförbundet ser mycket allvarligt på ett sådant misslyckande och måste när så sker anmäla skolan till Skolinspektionen.

4. Om skolpersonal avvisar oss med hänvisning till punkt 2 måste detta beslut inte följas och om skolledningen agerar kränkande genom stöld av kampanjmaterial, hot, våld, egenmäktigt förfarande eller annat brott ska detta anmälas till generalsekreteraren som kommer att
polisanmäla händelsen.


Frågor om dessa riktlinjer kan ställas till generalsekreterare
Lars Rådén.
Kontaktuppgifter:
(mail) lars.raden@moderat.se
(m) 0736 - 82 81 54
(a) 08-676 81 53

Humor på Lars Ohly's bekostnad är alltid roligt


måndag 12 april 2010

Spontan tanke:

Om man byggde flygplan i samma supermaterial som den här stolen är gjord i,
så skulle Polens parlament ha överlevt kraschen i helgen.

= Noterat 12/4 2010 =

Yrkeslegitimation för alla Sveriges lärare 2012

Idag skriver alliansens partiledare på Dagens Nyheters debattsida om att införa en yrkeslegitimation för lärare och förskollärare för att ytterligare kvalitetssäkra läraryrket. Hela artikeln nedan.

En skola i världsklass är en förutsättning för att Sverige ska vara ett framgångsrikt land också i framtiden. Därför är det oroande att resultaten i den svenska skolan har sjunkit under de senaste årtiondena. Vi är övertygade om att Sverige kan bättre. Steg för steg lägger alliansregeringen därför om skolpolitiken. Inom de närmaste åren införs en ny gymnasieskola, nya läroplaner, ett nytt betygssystem, lärlingsutbildningar, fler nationella prov och en modern skollag. Vi genomför också riktade insatser, bland annat en läsa-skriva-räkna-satsning för de allra yngsta.

Alla dessa satsningar till trots kommer det att dröja innan vi kommit till rätta med bristerna i den svenska skolan. Det går inte att vända den negativa utvecklingen över en natt eller ens under en mandatperiod. De reformer vi genomför är däremot alla viktiga verktyg i arbetet med att bryta den nedåtgående trenden.

Den enskilt viktigaste faktorn för goda resultat i skolan är en kvalificerad och engagerad lärarkår. Därför är det ett allvarligt problem att attraktionskraften i läraryrket har minskat under ett antal årtionden. Ett tydligt uttryck för detta är att de som söker till läraryrket i dag har lägre studieresultat än de som sökte till läraryrket förr. Att vända denna utveckling är en central utmaning.

Alliansregeringen har nyligen lagt fram ett förslag till riksdagen om en helt ny lärarutbildning med högre krav för att komma in och högre krav för att ta examen. En av regeringens första åtgärder var också att dra igång Lärarlyftet, en stor fortbildningssatsning för lärare. I den nya skollagen föreslås därtill skarpare behörighetsregler. Kravet är något så självklart som att den som undervisar i ett ämne också själv ska ha utbildning i just detta ämne.

Duktiga lärare utför dagligen stordåd i klassrum runt om i Sverige, många gånger utan att få den uppskattning som de förtjänar. De möter varje elev med höga förväntningar och lyckas år efter år lära barn att läsa, skriva och räkna, får dem att upptäcka världen, ett nytt språk eller uttrycka sig kreativt och konstnärligt. Samtidigt vet vi att det finns lärare som inte borde vara lärare men som trots det fortsätter att utöva sitt yrke.

I vårpropositionen tar vi ytterligare steg för en bättre kvalitetssäkring av läraryrket. Regeringen föreslår att en yrkeslegitimation för lärare och förskollärare införs. Tanken är att systemet med lärarlegitimation ska fungera enligt följande riktlinjer:

1). Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning som lärare eller förskollärare.
2). Legitimation för förskollärare eller legitimation för lärare meddelas av Skolverket.
3). Huvudingången till lärar- eller förskollärarlegitimation är att personen har en examen från någon lärar- eller förskollärarutbildning.
Men i det nya systemet för lärarutbildning, behörighet och legitimation vill regeringen därtill öppna fler vägar till läraryrket än enbart lärarutbildning. En ytterligare ingång till legitimationen ska kunna vara annan akademisk ämnesutbildning än en lärarutbildning, till exempel civilingenjörer eller statsvetare som läst sina ämnen på universitet. Dessa personer ska i framtiden behöva läsa ett års kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) och därutöver genomföra eller få sig tillgodoräknad praktiktjänstgöring som uppgår till ett halvt år.
4). En introduktionsperiod på ett år med mentor införs för lärare. I dag skickas unga nyutbildade lärare eller förskollärare ofta rakt ut i verksamheten utan någon särskild introduktion. Vi vet samtidigt att behovet av stöd och råd från äldre erfarna kolleger ofta är stort i början av yrkesutövningen. Under introduktionsåret får läraren eller förskolläraren inte tillsvidareanställas. Bara med ett intyg om godkänt introduktionsår och med godkänd formell utbildning i botten ska en lärare eller förskollärare kunna få sin legitimation. På så sätt införs en dubbel kvalitetssäkring av den blivande lärarens lämplighet. Dels i lärarutbildningen, dels i yrkeslivet i samband med introduktionsåret då rektor får möjlighet att göra en lämplighetsbedömning av läraren.
5). Ansvaret för betygssättning och undervisning tydliggörs. Endast legitimerade lärare ska få sätta betyg. Betygssättning är en myndighetsutövning som får stora konsekvenser för elevers framtid. Om undervisningen bedrivits av en icke-legitimerad lärare ska betyg sättas av en legitimerad lärare tillsammans med den som bedrivit undervisningen eller ytterst av rektor. Den enskilde läraren får i lag ett tydligt ansvar för den undervisning som han eller hon bedriver och i skollagen skärps ansvaret att anmäla om elever kränks eller behöver särskilt stöd.
6). Lektorer återinförs. Kraven är att vederbörande är legitimerad lärare eller förskollärare, har avlagt doktors- eller licentiatexamen samt visat minst fyra års yrkesskicklighet. Inom ramen för legitimationssystemet utnämns lektorer av Skolverket.
7). Systemet införs den 1 juli 2012. Lärare och förskollärare som är behöriga enligt dagens bestämmelser kommer att tilldelas lärarlegitimation efter en enkel ansökan. Från och med halvårsskiftet 2012 krävs godkänt introduktionsår för att tilldelas legitimationen.
8). En lärarlegitimation ska kunna dras in. Sådana beslut fattas av ett nytt organ, Lärarnas ansvarsnämnd. Nämnden ska bestå av fem ledamöter, varav ordföranden och minst en till ska vara domare. Grov oskicklighet i yrkesutövningen eller grova brott ska leda till indragen legitimation. För mindre grova förseelser kan en varning utdelas.
9). I den nya skollagen undantas yrkeslärare och modersmålslärare från kravet på examen för att få fast anställning. Skälet till detta är att dessa lärargrupper ofta har en annan bakgrund och rekryteras på ett annat sätt än vad som gäller för övriga lärare. Regeringen menar att det är logiskt att samma undantag görs för dessa kategorier vad gäller betygssättning.
10). För att finansiera systemet med lärarlegitimation satsar regeringen ungefär en kvarts miljard kronor om året kommande år. Satsningen inkluderar då bland annat ersättning till skolhuvudmännen för mentorer under introduktionsåret. För 2011 avsätts 60 miljoner kronor, för 2012 160 miljoner kronor och därefter 260 miljoner kronor per år.

Det kommer sannolikt att ta flera år innan resultaten i svensk skola börjar stiga igen. Det tar lång tid innan strukturreformer på skolans område ger avtryck i elevernas slutbetyg. Att det tar tid är dock ingen ursäkt att avstå från att handla. Att ha en kvalificerad yrkeskår och öka attraktionskraften i framtidens läraryrke är en av de viktigaste framtidsfrågorna för Sverige.

FREDRIK REINFELDT, partiledare (M)
MAUD OLOFSSON, partiledare (C)
JAN BJÖRKLUND, partiledare (FP)
GÖRAN HÄGGLUND, partiledare (KD)

lördag 10 april 2010

Tottenham har en mycket mörk historia

Jag läste en artikel om varför Tottenham alltid har varit och alltid kommer att ses som någonting som kattfan släpat in. Artikeln beskriver att Spurs på ett mycket underligt sätt försökt att charma sig in i finrummet i engelsk fotboll. Dels genom sitt namn "Tottenham Hotspur", där Hotspur egentligen redan var taget av London Hotspur och som då fick gräddan av brittisk fotboll mot sig och dels för att man helt enkelt trodde att man var något extra. Två gånger hindrades man från att röstas in i ligan och 1919 lät man Arsenal ta deras plats efter Henry Norris trevliga kupp. Alla ni som undrar varför bombplanen alltid åker först till White Hart Lane; läs länken.

Fina flickor

Sitter och lyssnar på musik från ungdomens fagraste vår och blir nostalgisk. När jag gick gymnasiet var det grunge, hårdrock och punk som gällde, hatade allt vad eurodisco hette även fast jag som alla andra studsade runt till tonerna av "Mr Vain" i Ljusdals folkpark. Vad gammalt det låter när man talar om att man festat i en folkpark när man vart ung eller YNGRE menar jag så klart.

Svensk punk hade ett litet uppsving i början/mitten på 90-talet och här nedan kan ni lyssna på gruppen med det fantastiska namnet Räserbajs. Försöker komma ihåg om dom spelade på en antirasist-gala som jag var på i Ockelbo eller ej, jag tror nästan det men jag missade nog deras uppträdande. Träffade min första "seriösa" flickvän Jenny där nämligen så jag tror vi satt och pussades någonstans när Räserbajs spelade sin monsterhit "Fina flickor fiser inte". Så till dig Jenny Josefsson där nere i Sydafrika, den här är för dig!

EDIT: Nu har jag fått bekräftat av Teresa Persson som också var i Ockelbo att Räserbajs de facto spelade där. Hon hade till och med pratat med dom så det bör ju stämma att dom faktiskt var där.

fredag 9 april 2010

Vem Vet Mest?

Å sånt här folk finns det vuxna människor som vill ge ministerposter till, JÖSSES säger jag bara! Tack Thomas Böhlmark för länktipset.

Analys inför avslutningen i Premier League

I detta inlägg gnällde jag lite över ARSENAL'S dåvarande spelschema när man skulle möta dom andra tre lagen i "The big four" under en tvåveckorsperiod men frågan är om inte mitt hatlag nummer ett Spurs har det värre. Tottenham kämpar för att nå den extremt eftertraktade fjärdeplatsen i ligan efter dom tre suveräna i toppen (Chelsea, Man United & Arsenal) som ger laget chansen att spela i Champions League nästa säsong.

Stackars Spurs har följande motstånd i dom fem avslutande matcherna för säsongen 09/10:
ARSENAL (hemma)
Chelsea (hemma)
Manchester United (borta)
Manchester City (borta)
Burnley (borta)
ANALYS: Man möter alltså topp tre följt av svåraste konkurrenten om fjärdeplatsen City för att avsluta borta mot ett svårspelat Burnley som så klart vill avsluta säsongen snyggt inför sin hemmapublik. Det ser kört ut för Spurs, speciellt med tre bortamatcher som avslutning och jag njuter av skadeglädjen.

Chelsea har följande spelschema:
Bolton (hemma)
Tottenham (borta)
Stoke (hemma)
Liverpool (borta)
Wigan (hemma)
ANALYS: Tre säkra hemmasegrar men jag tror dom förlorar mot Liverpool och tappar poäng mot Spurs. Det ger Chelsea 10 poäng på fem matcher.

Manchester United möter följande:
Blackburn (borta)
Manchester City (borta)
Tottenham (hemma)
Sunderland (borta)
Stoke (hemma)
ANALYS: Blackburn har inget att sätta emot men City tar minst en poäng, troligen alla tre. Spurs har kapacitet att ta en pinne på Old Trafford då dom brukar kunna göra skapliga resultat på den arenan. I och för sig har dom åkt på riktiga smällar där också men i år hoppas jag på 1-1. Sunderland är svårspelade men och jag hoppas på en skräll även här. Det skulle göra att United är helt avhängda ligasegern inför avslutningen mot Stoke som man vinner enkelt. Men sammantaget tror jag att även United tar 10 poäng på sina fem avslutande matcher.

ARSENAL då? Jo det schemat ser klart bättre ut, visst ett derby mot rivalerna i Spurs är alltid ovisst men jag tror på seger. Efter det följer:
Wigan Athletic (B)
Manchester City (H)
Blackburn Rovers (B)
Fulham (H)
ANALYS: Seger mot Spurs är ett måste om det ska bli ligavinst och jag tror grabbarna klarar det, Wigan ska inte vara några problem och stämmer mina beräkningar så är vi då endast 1 poäng bakom Chelsea med tre omgångar kvar och 1-2 poäng före United. Hemmamatcher ska bara vinnas i slutet av säsongen så City och Fulham får åka hem utan poäng vilket gör att nyckelmatchen blir borta mot Blackburn Rovers. Jag tror på seger vilket gör att ARSENAL vinner ligan. Vinner Chelsea en av matcherna jag tippat oavgjort så måste ARSENAL ösa in mål i sina avslutande matcher då man har hela 13 mål att ta in på fem matcher gentemot Chelsea.

Sluttabell
ARSENAL 86 poäng
Chelsea 84 poäng
Man United 82 poäng

torsdag 8 april 2010

= Noterat 8/4 2010 =

Viktigt steg mot kärnvapenfri värld

Idag skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt på Svenska Dagbladets debattsida med anledning av att USA:s president Obama och Rysslands president Medvedev idag undertecknar avtalet om nya reduktioner av sina kärnvapenarsenaler.

Idag i Prag undertecknar USA:s president Obama och Rysslands president Medvedev det viktiga avtalet om nya reduktioner av sina respektive strategiska kärnvapenarsenaler. På måndag reser vi, tillsammans med ett fyrtiotal andra stats- och utrikesministrar, till Washington för att delta i det toppmöte om de nya kärnsäkerhetsfrågorna som president Obama inbjudit en krets utvalda länder till. För oss som vill se en värld fri från kärnvapen är det viktigt att det tas konkreta steg mot förverkligandet av vår vision. Det är också därför som Sverige historiskt har engagerat sig så starkt i dessa frågor.

När Sverige för ett halvt sekel sedan aktivt övervägde om den egna säkerheten krävde egna kärnvapen ledde noggranna säkerhetspolitiska överväganden till den entydiga slutsatsen att ett sådant beslut snarare skulle försämra vår säkerhet. Sedan dess har vi tillhört den grupp av länder som har varit pådrivande när det gäller att förhindra den ytterligare spridningen av kärnvapen. Vi har varit bland dem som har kämpat för att få existerande kärnvapenmakter att steg för steg gå mot en kärnvapenfri värld.

Innan icke-spridningsfördraget NPT (Non-Proliferation Treaty) trädde i kraft för fyra decennier sedan fanns betydande farhågor om att ett stort antal stater skulle komma att skaffa kärnvapen. Nu blev det inte så – men det innebär inte att vi ska underskatta de faror som ligger i framtiden. Det finns fortfarande allvarliga frågetecknen kring Irans kärntekniska program liksom kring Nordkoreas uttalade politik att bli en kärnvapenmakt. Detta är starkt oroande, och det riskerar dessutom att öppna upp för fortsatt spridning av kärnvapen i känsliga och instabila regioner.

Vid mötet i Washington nästa vecka, och på uppföljningskonferensen för NPT-avtalet i New York i början av maj, kommer Sverige att arbeta för att vi ska ta konkreta steg för att öka den globala säkerheten och för att motverka spridning av så väl kärnvapen som av teknologier som kan leda till kärnvapen.

Som högteknologisk nation med ett betydande kunnande och en tydlig politik i dessa frågor har vi en viktig roll att spela i detta arbete. När nu allt fler nationer väljer att bygga ut sin kärnkraft kan vi visa hur vi byggde upp ett omfattande kärnkraftprogram utan att bygga upp en komplett kärnbränslecykel. Vi kan visa hur vi redan i början av 90-talet konverterade de forskningsreaktorer som vi då hade i Studsvik för användning av låganrikat uran.

Omvärlden känner också till de aktiva åtgärder Sverige har vidtagit för att undvika att vår högteknologi utnyttjats i syften som kunnat vara farliga. Dagens avtal mellan presidenterna Obama och Medvedev är ett viktigt steg framåt – men det är bara ett av flera nödvändiga steg. Det är till exempel av särskild betydelse i vår del av världen att avtalet också följs av samtal som syftar till en kraftig reducering – och på sikt eliminering – av de så kallade taktiska kärnvapnen.

I den översyn av USA:s kärnvapenstrategi som president Obama presenterade i tisdags efterlyses just sådana samtal. Det är positivt. I översynen nämns också möjligheten att sådana vapen dras tillbaka till centrala förråd för att sedan successivt reduceras. Det säger sig självt att vårt land har ett speciellt intresse när det gäller de taktiska kärnvapen som finns i vårt omedelbara närområde.

Kärnvapen får nu successivt en allt mer begränsad roll i den amerikanska säkerhetsdoktrinen. Vi hoppas nu att samma utveckling kommer att ske i Ryssland.
Det finns idag knappast någon risk för ett globalt kärnvapenkrig. I stället ligger riskerna i att vapnen kan spridas till instabila regioner eller falla i terroristers händer, och att förhindra detta är ett intresse som borde förena alla. Här finns inte längre forna tiders rivalitet mellan USA och Ryssland. Därför borde ett nytt och förtroendefullt samarbete i dessa frågor kunna utvecklas och successivt också utsträckas till andra kärnvapenmakter – med Kinas position som särskilt viktig.

Sveriges vision om en värld utan kärnvapen kommer inte att bli verklighet imorgon. Men det är vår förvissning om att viktiga steg mot målet nu faktiskt kan börja tas. I det sammanhanget är dagens avtal i Prag viktigt, liksom nästa veckas toppmöte i Washington och nästa månads NPT-konferens i New York.

Med vårt säkerhetspolitiska kunnande och vår högteknologiska kompetens som grund kommer Sverige att vara med och spela en aktiv roll i varje steg som tar oss närmare vår vision.

Fredrik Reinfeldt, statsminister
Carl Bildt, utrikesminister


Länk till artikeln i SVD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/viktigt-steg-mot-karnvapenfri-varld_4535839.svd

onsdag 7 april 2010

Få Spotify Premium helt gratis

Jag testade och otroligt nog fungerade det, vill du slippa reklamen på Spotify så gå in på följande länk och följ instruktionerna: http://www.gratispremium.com/?ref=83010

tisdag 6 april 2010

= Noterat 6/4 2010 =

Förbättrade ekonomiska förutsättningar för
kommuner och landsting

Som ett led i hanteringen av den ekonomiska krisen har regeringen tillfört kommunsektorn temporärt 17 miljarder kronor i höjda statsbidrag för 2010. På så vis har fallet i sysselsättningen kunnat dämpas.

Dessutom har regeringen aviserat en permanent höjning av statsbidragen med 5 miljarder kronor från och med 2011. Sedan budgetpropositionen för 2010 har kommunsektorns ekonomiska förutsättningar förbättrats, framför allt till följd av att läget på arbetsmarknaden nu ser betydligt ljusare ut. Den totala kommunfinansierade sysselsättningen stabiliseras därmed och väntas under nästa år ligga kvar på ungefär samma nivå som i år. Från och med 2012 förväntas den kommunfinansierade sysselsättningen öka.

Regeringens bedömning i 2010 års ekonomiska vårproposition är att inga ytterligare resurser för närvarande behöver tillföras kommunsektorn av konjunkturstabiliserande skäl. Regeringen följer dock noggrant den ekonomiska utvecklingen i kommunsektorn.

söndag 4 april 2010

Tillspetsat och färgat, ja visst

En ganska intressant film där den gamla SD'aren Jan Milld analyserat PK-media och Lars Ohly, jag avskyr att SD ska behöva finnas men är helt emot att man försöker kväva debatten i pressen. Dom har samma rättigheter att föra sin politik (om än usla) som Vänstern (lika usel den) och moderaterna (bäst politik) så därför väljer jag att lägga ut filmen.

torsdag 1 april 2010

Reinfeldt utklassar Sahlin/Wetterstrand

Maria Wetterstrands popularitet bland väljarna stiger, men hon har ingen chans i en statsministerduell mot Fredrik Reinfeldt.
Hon klarar sig till och med sämre än Mona Sahlin, enligt DN's mätning.
Läs mer HÄR!
Grafik: Johan Andersson