torsdag 17 juni 2010

= Noterat 17/6 2010 =

Arbete för alla.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson har idag presenterat ett viljeinriktningsdokument för att människor med funktionsnedsättning skall ges bättre möjlighet att få ett arbete och en lön att leva på.

År 2008 var endast 50 procent sysselsatta i denna grupp jämfört med 77 procent av dem som inte har någon funktionsnedsättning.

Några av åtgärderna som föreslås eller aviseras:

1. Regeringen avser att tillsätta en utredning för att genomföra en totalöversyn av de åtgärder och insatser som i dag finns för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

2. Regeringen ska nu utforma en strategi för handikappolitiken som sträcker sig fem år framåt med start 2011. Målet är ett samhälle som utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet.

3. Regeringen anser att informationen till arbetssökande, arbetsgivare och anställda om vilka stödinsatser som finns bör samordnas bättre, bland annat ekonomiskt stöd som bidrag till hjälpmedel och anpassning av arbetsplatser.

4. Regeringen avser att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att genomföra en informationskampanj, för att uppmärksamma arbetsgivare om vilka insatser som i dag finns för anställning av personer med en funktionsnedsättning.

5. Regeringen har gett Handisam i uppdrag att, i nära samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH), genomföra ett riksomfattande program för att öka kunskapen om personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

6. Regeringen verkar för att förbättra möjligheterna till meningsfull sysselsättning och arbete för personer med psykisk funktionsnedsättning. Socialstyrelsen kommer att få ett uppdrag att utforma en treårig försöksverksamhet och under tiden den pågår beräknas 35 miljoner kronor per år under tre år avsättas för kommunernas arbete.

7. Regeringen avser att i översynen av Arbetsförmedlingens särskilda insatser speciellt analysera hur befintliga åtgärder på ett mer effektivt sätt kan bidra till att öka möjligheten för unga personer med funktionsnedsättning att få tillträde till arbetsmarknaden.

8. Regeringen kommer att ta initiativ till att i en första fas göra en kartläggning och analys över vilka åtgärder myndigheterna har vidtagit för att anställa personer med funktionsnedsättning i syfte att tillvarata de erfarenheter som finns och för att sprida goda exempel. I en andra fas ska möjligheten att utforma ett praktikantprogram för personer med funktionsnedsättning på vissa statliga myndigheter prövas.

9. Regeringen arbetar för närvarande med att ta fram en nationell handlingsplan för arbetsmiljöpolitiken. I detta arbete ingår frågeställningar om den psykosociala arbetsmiljön.

10. Regeringen avser ge ett uppdrag till Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) om att kartlägga och analysera forskningen inom området funktionsnedsättning.

Viljeriktningsdokumentet kan laddas ned från regeringens webbplats:
http://www.regeringen.se/sb/d/12648/a/148237

Inga kommentarer: