tisdag 15 juni 2010

Slopa monopolen

Eftersom Lars Ohly's drömland Nordkorea förlorade mot Brasilien så tänkte jag vara snäll och rekommendera Vänsterpartiets HEMSIDA.

Hittade följande som jag har en annan uppfattning om. Är vi med i EU så ska vi vara med i EU på allvar, dvs skrota monopolet. Klarar resten av världen av det så ska väl svenskarna eller är vi söndersupna så vi inte ens kan hålla oss ifrån att handla en dunk vin varje gång vi är in på ICA? Jag tror inte det, vad tror du?

Vad tycker ni om Systembolaget?
Vi vill ha kvar Systembolagets monopol. Vi tycker också att folköl ska säljas på Systembolaget eftersom den vanliga handeln är för dåliga på att kontrollera åldern på dem som vill köpa.

3 kommentarer:

Adam sa...

När har Ohly uttalat sig om att svälta och förtrycka det svenska folket och införa diktatur? Because that's what Nordkorea is all about.

Stefan Andersson sa...

En man som varit med i kommunistpartiet och klassat sig själv som kommunist i hela sitt liv och som grät när muren föll, som är ordförande i ett parti som har massmördare som Lenin och Stalin inramade i sina partilokaler lär se upp till Nordkorea, Kina och Kuba. Tyvärr.

Anonym sa...

Vem ser upp till ett totalt misslyckat system? Enda likheten mellan Nordkorea och andra fd kommuniststater och Kuba är att de har ett system där politbyrån godkänner alla kandidater och de väljs i val utan motkandidater. Det är ungefär lika förlegat som Irans väktarråd. V har sprungit ur den parlamentariska rörelsen och alltid arbetat för förändring, inte revolution.

NK är mycket stalinistiskt i all sin bemärkelse. Toppstyrt, extremt militaristiskt där militären har övertagit partiets roll. Extremt centralstyrt och extremt tappat greppet. Det är inte Zimbabwe, men kan lätt bli utan stöd från omvärlden i form av humanitärt bistånd. Kuba har istället förlitat sig på folket och inte att någon central ledning helt plötsligt ska kunna fixa allt. Kuba går inte heller på USAs och Nordkoreas spår på att låsa in ~0.76% av befolkningen. (I fängelser). Inte för att det gör dom till ett paradis, men de är inget Nordkorea. Andra socialistiska stater hade produktiva kollektivjordbruk och dessa två som inte hade det tog två grovt olika spår. Kuba låter sina medborgare flytta utomlands och dylikt. Nordkorea har aldrig haft något stöd att tala om däremot, ingen vänsterorganisationer i världen vill ha något att göra med idioterna i de koreanska vänskapsföreningarna. De har samma nidbilder som alla andra om landet. Och ingen gillar någon som står upp för något oförsvarbart.

Men Östra Tyskland har aldrig varit starkare, nu njuter de äntligen vad de saknade under världsindelningen som rådde under kalla kriget, tillgång till världsmarknaden.

Men vet du vad, västvärldens och västeuropas ambassader i Thailand tar inte emot några nordkoreanska asylsökande och deras enda väg till ett bättre liv är att sitta i Thailändskt förvar i 6 månader och kanske dö under tiden. Det är inte bara Kina och onda kommunister som är boven.

Men Göran Persson har ju däremot skakat hand med Kim Jong-Il. En man som inte alls var galen enligt hans tycke.

Men ingen frisk människa vill gå tillbaka till tiden med Comecon-sanktioner. Amerikanska proxykrig. Sino-amerikanska kriget på koreanska halvön. Osv. Världen är bättre enad. De som tycker annat borde väl flyttat till Zimbabwe vid det här laget.

Men jag ser ärligt talat inte så stor skillnad på det Taiwanesiska diktatursamhället, Sydkoreanska diktaturen, Pakistanska diktaturen, Chile, Argentina, Brasilien osv. Sydkorea skulle också svälta ihjäl om vi plötsligt skulle sanktionera dom så de inte har råd med matimporter. Faktiskt värre än Nordkorea gör. Vi borde ha lämnat den eran bakom oss oavsett om det är vänster eller höger. Väststödda fascister eller isolerade.

Men din inställning är ju ungefär lika oärlig som de hos koreanska vänskapsföreningarna runt om i världen.

Det är inte Vänsterpartiet du ser hylla Nordkoreansk levnadsstandard, det är inte dom som skriker om konspirationsteorier. Det är inte dom som anordnar vänskapsresor. Det har varit ett slutit och konstigt land även när partiet hette Vänsterpartiet kommunisterna. Du har mer stöd från kyrkgrupper i USA för Nordkorea än från svenska vänstern. USA ändrade sig ju mitt i sitt engagemang. Men hjälporganisationerna åker fortfarande dit.

Ser inte hur någon självrespekterande människa skulle se upp till dom. Det är bara skadligt för det koreanska folket, förstå dom måste man dock göra om man vill ha förändring. Men det är inte samma sak som att sympatisera. Och vänsterpartiet har definitivt sämre kontakter än präster från megakyrkor i USA. Kubas politik inser nog vem som helst behöver förändras utöver det. Jämlikhet och mänskliga rättigheter uppnår man inte i fattiga totalitära länder. Mer murar behöver vi definitivt inte bygga upp. Förtryck har aldrig hyllats. Och idag finns det ingen sovjetkommunism så att komma med det spöket blir bara larvigt. Historiskt ansvar hör till historia och finns på båda sidorna.