söndag 13 juni 2010

Schlingmanns nyhetsbrev #69‏

Ett öppet läge - nu hänger det på oss!

Det har varit mycket diskussion om hur det egentligen står till i opinionen. Utvecklingen sedan början av maj är tydlig: Alliansen ökar, de rödgröna minskar, Moderaterna ökar och socialdemokraterna tappar. Läget mellan blocken är jämnt och i vissa institut leder Alliansen, medan vänsterpartierna leder i andra. I torsdags presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning som visade på samma trender, men i väsentligt svagare takt än övriga institut. Den mätningen gjordes främst under första halvan av maj och synes återspegla det läge som rådde då.

Den undersökning från Sifo som idag presenterades är därför viktig då den bekräftar den utveckling som vi har sett i de övriga instituten. I denna mätning är vi större än socialdemokraterna och Alliansen större än de rödgröna. Det är mycket glädjande och bekräftar att läget inför valet är helt öppet och ställningen mellan blocken jämn. Detta innebär bara en sak för oss. Valresultatet kommer att avgöras från och med nu fram till valet och det hänger på oss alla. Vi måste vara många moderater som engagerar oss och möter människor med en tydlig framtidsagenda!

Att vi nu har ett helt jämnt läge tyder på ett ganska dramatiskt skifte i opinonen och förklaringen är tydlig. När Mona Sahlin presenterade vänsterpartiernas gemensamma ekonomiska politik fick väljarna plötsligt två alternativ att ta ställning till och valet blev tydligt. Mot vår ansvarsfulla ekonomiska politik med arbetslinjen i centrum står Sahlins återgång till bidragslinjen. Samtidigt som vi ser att nya väljargrupper känner sig trygga i moderaterna markerar väljarna mot att socialdemokraterna accepterat vänsterpartiet och miljöpartiets ekonomiska politik. Är det fokus på arbete eller utbyggda bidragssystem som är vägen för Sverige de kommande åren?

Allt pekar nu på att valet blir en folkomröstning om arbetslinjen och det bådar gott. Samtidigt är valet öppet och vi går mot en jämn valrörelse. Nu hänger det på oss!

Per Schlingmann

Inga kommentarer: