Utveckling eller avveckling?
Idag presenterade moderaternas energipolitiska talesperson Anna Kinberg Batra en rapport om energipolitiken. Rapporten beskriver konsekvenserna av en snabbavveckling av kärnkraften. Effekterna skulle bli tydliga: dyrare el, färre jobb och sämre klimat.
Kärnkraften är tillsammans med vattenkraft och förnybara energikällor nödvändig för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för industri och företag som är beroende av el för sin överlevnad. En trygg energiförsörjning är avgörande för jobben i Sverige.
Kärnkraften är klimatvänlig och viktig för både välstånd och vårt klimatarbete då den ger stora mängder el med minimala utsläpp av växthusgaser.
Förra veckas beslut i riksdagen är historiskt och öppnar för att nya kärnkraftreaktorer får byggas i takt med att befintliga fasas ut. Bakom denna överenskommelse står Alliansens fyra partier och vänsterpartierna är emot denna överenskommelse. De vill istället inleda en avveckling av kärnkraften.
Förutom att beslutet öppnar för utveckling av kärnkraften sker parallellt mycket stora investeringar i förnyelsebar energi.
Det är viktigt att fortsätta utveckla kärnkraften så att den blir ännu mer uthållig. Förstärkningar behöver göras både i svensk kärnteknisk grundutbildning och forskning för att öka kunskapen och för att möjliggöra att ett kontrollerat generationsskifte i den svenska kärnkraften sker genom utnyttjande och kontroll av bästa och säkraste möjliga teknik.
Utmaningen inom framtidens energipolitik är bland andra hur vi kan möjliggöra mindre energiåtgång inom befintliga och kommande bostäder, produktion och lokaler. Vad som krävs är driftoptimering, mindre oljeuppvärmning, introduktion av energieffektiv teknik med mera. Det måste finnas tillräckligt med miljövänlig svensk el, som till exempel kärnkraft och vindkraft, för att täcka Sveriges behov samt kunna exportera till andra länder. Det skulle minska utsläppen av växthusgaser och vara bra för klimatet. Dessutom skulle det skapa fler jobb i Sverige.
Alliansen bygger vidare på politiken för minskade klimatutsläpp, renare hav och bevarande av den biologiska mångfalden. Vi vill att Sverige även fortsättningsvis ska gå före med en i klimat- och energipolitiken med högt uppsatta klimatmål och kostnadseffektiva åtgärder för att minska utsläppen både nationellt och internationellt.
Att valet i höst handlar om att avveckla eller utveckla arbetslinjen är tydligt. Valet blir också ett energival. Ska vi avveckla eller utveckla kärnkraften?
Per Schlingmann
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar