fredag 4 juni 2010

= Noterat 4/6 2010 =

Trygga den svenska modellen.

På en pressträff idag, den 4 juni, presenterade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg moderaternas utgångspunkter för synen på svensk arbetsrätt inför valet 2010 och nästa mandatperiod.

Vi vill ge ett tydligt besked inför valet: Den svenska modellen ska värnas. Vi vill se trygga anställningar och trygga villkor på svensk arbetsmarknad som en viktig byggsten i arbetet för minskad arbetslöshet och ökad sysselsättning. I arbetet för full sysselsättning är trygghet tillsammans med ordning och reda på arbetsmarknaden avgörande.

I Sverige ser vi ut att komma ur krisen bättre än många andra länder. Samtidigt kommer krisen och dess följder att påverka oss framöver. Vi ser att arbetslösheten särskilt drabbat de som redan före krisen hade svag förankring på arbetsmarknaden. När konjunkturen efter hand vänder är det därför viktigt att särskilt se till dessa grupper. Arbetslösheten ska inte som efter krisen på 1990-talet tillåtas fastna på en hög nivå, där hela grupper ställs utanför oavsett konjunkturläge. Vi vill därför göra riktade insatser till stöd för de med svag förankring på arbetsmarknaden.

Mot denna bakgrund kan det också finnas skäl att överväga vissa reformer på arbetsmarknaden som samtidigt bevarar villkoren för trygg anställning.

De åtgärder som kan övervägas är:

- Förlängd tid för provanställningar

- Begränsning av arbetsgivares kostnader vid tvist om uppsägning

- Införa lärlingskontrakt

- Förstärkning av Medlingsinstitutet

Inga kommentarer: