torsdag 8 maj 2008

Ogenomtänkt Centerförslag gällande kommunens miljömål

Med anledning av dagens kommunstyrelsesammanträde skrev jag följande debattartikel till Ljusdalsposten.

Efter flera års mer eller mindre tafatt arbete på grund av bristande politisk vilja/styrning med återremisser som följd har vi nu äntligen tagit beslut om kommunens miljömål i kommunstyrelsen. Som ett tilläggsförslag till målen lade Centern fram att KS ska tillsätta en arbetsgrupp med upp till 9 politiker som ska arbeta fram lokala miljömål för just vår kommun. Denna grupp ska tydligen ha kontakt med föreningar/organisationer när det gäller Agenda21 och miljöarbete i stort. Man ska även dessutom ha tillgång till en tjänsteman och kommunens miljöchef i sitt arbete. Detta förslag tycker moderaterna är ogenomtänkt. Det finns dessutom en motion från Centern som ska upp till behandling som föreslår i princip samma sak så varför blanda in ett till förslag? Om nu inte poängen är att man vill framstå som "extra miljövänliga" och vinna billiga politiska poänger.

Undertecknad och Axel Sandstedt (m) röstade avslag till förslaget men fick storstryk i voteringen (12-2, KD avstod). Nu kanske någon tolkar detta som att Nya moderaterna inte bryr sig om miljömål men så är inte fallet, tvärtom!
Vi menar att vi redan har de verktyg som behövs för att jobba fram relevanta miljömål. Vi utgår från de nationella och regionala miljömålen sedan ser vi till att göra "verkstad av dessa". Kommunen har en duktig miljöenhet som är helt på det klara med vad som behöver göras. Tyvärr har dom har saknat ett politiskt beslut om att få börja jobba på allvar med frågorna - nu finns ett sådant beslut. Alla nämnder jobbar också kontinuerligt med sina egna miljömål så att tillsätta en arbetsgrupp i KS är både onödigt och slöseri med kommuninnevånarnas skattepengar.

VARFÖR ska vissa politiker envisas med att hitta lösningar på problem som ingen upplever existerar (förutom politiker)? Och VARFÖR denna längtan hos politiker att tillsätta arbetsgrupper/styrelser/nämnder och kommittéer så fort att en fråga blir "het"?

Nyttja kompetensen som finns inom kommunen och lita på våra tjänstemän, Nya moderaterna har betydligt större tilltro till dessa när det gäller att ta fram miljömål än 9 politiker i Ljusdals kommunstyrelse. Vi hoppas nu att kommunchef Kerstin Hassner redovisar en prislapp på förslaget som gör att resterande partier nyktrar till och låter duktiga tjänstemän göra sitt jobb utan att klåfingriga politiker lägger sig i.

Inga kommentarer: