torsdag 4 juni 2009

Moderaternas kontrakt med väljarna

Idag presenterades Moderaternas kontrakt med väljarna inför valet till Europaparlamentet av statsminister och partiordförande Fredrik Reinfeldt samt toppkandidaterna Gunnar Hökmark och Anna Ibrisagic.
I kontraktet anges tydliga löften kring hur Moderaterna lovar att agera i Europaparlamentet under kommande mandatperiod:

Svensk ordning och reda i EU
Moderaterna kommer fortsätta stå upp för en ansvarsfull ekonomisk politik i Sverige och i hela EU. Vi vill ha starkare EU-regler för att undvika att underskotten stiger i Europa och vi kommer alltid att vara försiktiga med ofinansierade utgifter. Eftersom slöseri och bidragspolitik inte är bättre i EU än här hemma, ska vi arbeta för att minska EU-bidragen och skärpa kontrollen av pengarna. Dessutom kommer vi att driva på för att skärpa regelverken kring finansmarknaderna i EU och skapa bättre ordning och reda.

Svenska modellen i EU
En följd av den globala ekonomiska krisen är att arbetslösheten stiger i hela Europa. Därför måste vi föra en politik som leder till fler jobb. Vi ska motverka hinder för svenska företag som exporterar och minska krånglet för företag som kan växa och anställa fler. För att jobben ska bli fler är det också viktigt att vi fortsätter med den arbetsmarknadsmodell vi har i Sverige. Svenska villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Därför kommer vi moderater arbeta för att vi själva ska få bestämma över vår arbetsmarknad.

Svensk klimatpolitik i EU
Vi moderater tror att EU kan bli världens renaste region. Men då måste vi se till att fler länder följer oss i Sverige och släpper ut mindre växthusgaser än vad EU kräver. Klimatet följer inga landsgränser. Därför tycker vi att det är viktigt att Sverige hjälper till i de länder som inte har råd att själva stoppa klimatförändringarna, bland annat genom vårt bistånd. Vi ska arbeta för att Sverige fortsätter att vara en pådrivande kraft för tuffa utsläppsminskningar, såväl inom EU som i övriga världen.

Svensk energi i EU
Samtidigt som Sverige producerar mer energi än vad vi gör av med, är stora delar av vår omvärld beroende av smutsig el från olja, kol och gas. Till skillnad från andra vill vi därför att miljövänlig svensk el, som till exempel kärnkraft och vindkraft, ska kunna exporteras till övriga EU. Det skulle minska utsläppen av växthusgaser och vara bra för klimatet. Dessutom skulle det skapa fler jobb i Sverige.

Svensk syn på narkotika i EU
I Europaparlamentet finns det många som vill legalisera droger. Vi är starkt emot detta. Istället för att göra knarket lagligt vill vi sprida den svenska linjen om nolltolerans till övriga EU. En mer restriktiv syn på narkotika inom EU skulle rädda många liv i hela Europa.

Svensk utnämningspolitik i EU
EU har mycket att lära av den reformering som skett av den svenska utnämningspolitiken. Vi vill reformera EU:s utnämningspolitik genom att införa tydliga kravprofiler och öppnare rekryteringsprocesser. Vi kommer under mandatperioden begära att kommissionens ordförande tar fram en plan för detta.

Inga kommentarer: