tisdag 9 juni 2009

Om valet hade varit Riksdagsval

Jag hittade denna mycket intressanta läsningen på Simon Sundéns BLOGG, den kan jag verkligen rekommendera!

Jag är lite av en statistik-nörd och finns det någonting som är intressant är det att se vad som ligger bakom statistiken från Europaparlamentsvalet. För efter att ha läst Vallokalsundersökningen från SVT och sett siffror som bloggaren och docenten i statsvetenskap Henric Oscarssons redovisat satte jag mig och räknade ihop vad de egentligen skulle betyda om det hade varit riksdagsval idag. Det finns data över hur de som röstade på partierna i EU-valet skulle rösta i riksdagsvalet, och efter lite räknande kan man då få fram hur valet hade blivit om det varit riksdagsval.

Just nu i bloggosfären är det en rad olika teorier fram och tillbaka varför EU-valet gick som det gick, och därför tänkte jag dra mitt strå i stacken med lite statistisk data - I love statistik!
Märk väl att detta enbart är en vallokalsundersökning, men det är trots allt den bästa opinionsundersökningen som gjorts på väldigt länge och resultaten är minst sagt intressanta.

Valresultat riksdagen enligt ValU:
Moderaterna - 28,58%
Centerpartiet - 5,43%
Folkpartiet - 8,55%
Kristdemokraterna - 4,44%
Socialdemokraterna - 28,49%
Vänsterpartiet - 8,06%
Miljöpartiet - 8,99%
Junilistan - 0,72%
Feministiskt Initiativ - 0,88%
Piratpartiet - 2,76%
Sverigedemokraterna - 3,67%

Alliansen (M, C, FP, KD) - 47,00%
Rödgrön allians (S, V, MP) - 45,54%
Övriga partier - 8,03%

Vad som är intressant här är att Alliansen enligt vallokalsundersökningen har en knapp majoritet över den rödgröna alliansen, samt även att Moderaterna är nästintill jämnstora med Socialdemokraterna. Båda de stora ökar dock och har mycket större stöd när det gäller riksdagsvalet än valresultatet till Europaparlamentet visar.
Andra saken som är värd att notera är att både Piratpartiet och Sverigedemokraterna är ruskigt nära 4%-spärren, vilket gör att båda kan bli vågmästare efter nästa val.
Däremot ser det inte så ljust ut för F! och Junilistan som i princip enligt vallokalsundersökningen får identiskt resultat som de fick i riksdagsvalet 2006, där
de fick 0,68% resp 0,47%.
Så innan vissa gör förhastade analyser om både det ena och det andra i det här valet så kan nog dessa siffror vara intressanta att kika på, för det är trots allt den bästa opinionsundersökningen just nu.

* Fullständigt lista över hur uträkningarna skett finns i ett Google-dokument.

P.S. Samtliga uträkningar baseras på valnattsresultatet samt SVT:s vallokalsundersökning. Det bör snarare ses som en opinionsundersökning då den bara undersöker de som väl gick till vallokalerna och valde att rösta. Datan kommer även uppdateras när den slutliga sammanräkningen är klar.

Inga kommentarer: