tisdag 21 april 2009

Bra text av Muf-ordförande Wykman

Om att höja skatten

Spännande dag det är idag. Riksbanken halverar räntan till 0,5 procentenheter. Enligt TT så säger Schlingmann att han inte kommer att brännmärka de M-ledda kommuner som höjer kommunskatten. Det är mycket möjligt att M-ledningen inte kommer att brännmärka dem men Moderata Ungdomsförbundet kommer att göra det.

Lagom till slutet av veckan och början av Moderaternas kommunala rikskonferens kommer MUF:s röda lista fram över alla de M-ledda kommuner som höjer skatten.
Det är inte rimligt att kommunpolitiker fortsätter att bygga badhus, kulturhus eller satsar på vänprojekt med andra länder samtidigt som de höjer skatten. Kommunerna måste värna välfärdens kärna och sluta syssla med massa låtsas-saker och ta pengar från medborgarna. Ifall det är finanskris och familjen Eriksson inte längre har råd med utlandssemester är det en aning märkligt att kommuner har råd att bygga monument i rondeller.

Partisekreterarens öppning för höjda skatter är ett slag i magen mot alla dem som varje dag kämpar för att utveckla välfärden och sköta kommunernas ekonomi utan att göra medborgarna fattigare genom skattehöjningar. Det är dessa kommuner som förtjänar en eloge för hårt, rättvist och solidariskt arbete med medborgarnas pengar, inte en exit-strategi för kassa M-kommuner.

Höjda skatter är en ursäkt för svaga ledare att inte förbättra sitt ledarskap. Ifall man måste höja skatten för att kunna göra sig själv populär och köpa väljare med skrytbyggen så får man utveckla sitt ledarskap och klara av att vinna väljare på att visa på att man är seriös och ansvarstagande med medborgarnas pengar istället.
Alla ni moderata kommunpolitiker som inte höjer skatten som läser min blogg, sträck på er.


Nu tror jag inte Ljusdals Socialdemokrater vågar föreslå en skattehöjning då man sannolikt inte har majoritet för det i fullmäktige men hade man haft det är jag övertygad om att så hade skett. Ljusdals kommun är ett praktexempel på en kommun som slöser med medborgarnas pengar genom diverse kulturprojekt (läs Stenegård), en ovilja att låta konkurrensutsätta kommunal verksamhet och usel ekonomisk uppföljning på ledningsnivå.

För ett drygt år sedan satte jag mig tillsammans med två M-kollegor ned med kommunens ekonomichef för att i grunden gå igenom kommunens ekonomiska status. Budgeten ligger i runda slängar på en miljard per år och efter att vi gått igenom dom olika verksamheterna och kommunala bolagen så ställde jag en rak fråga till ekonomichefen.
- Efter ha sett siffrorna och lyssnat på det du sagt så måste det vara fullt möjligt att effektivisera bort 5-10% av kostnaderna utan att ge avkall på kvalitén ut till medborgarna?
Jag kommer aldrig att glömma svaret.
- Du, med rätt politisk styrning så är det inga problem att kapa 15 procent...

Alltså säger mannen som har tjänstemannaansvaret för kommunens budget att vi kan få loss närmare 150 MILJONER kronor per år förutsatt att vi får en annan politisk ledning. 150 miljoner är väldigt mycket pengar för en liten kommun som Ljusdal och skulle dels kunna användas för att förbättra infrastrukturen i kommunen för att göra det bättre för våra företag. Gator och VA-system är gravt eftersatta och reningsverken skulle behöva moderniseras bland mycket annat. Man skulle även utan problem kunna storsatsa på Östernäsområdet (nedlagt sågverk mitt i stan för er som inte vet) och man skulle framförallt kunna sänka kommunalskatten REJÄLT så att vi i kommuner får behålla mer av våra pengar.

Inga kommentarer: