Utbildningsminister Jan Björklund (fp) säger så här:
-"Gymnasiets individuella program har varit det svenska skolväsendets mest misslyckade insats. Man lägger ner miljarder kronor varje år i Sverige på att försöka lära 16–17-åringar att läsa och skriva när vi borde göra de insatserna redan i grundskolan"
Jag tycker att han överdriver lite men visst hade S skolpolitik fungerat så hade inte IV behövts i den form vi ser det idag. Till er som funderar vad individuella programmet är så erbjuds det till elever som inte klarar behörighetskraven (minst betyget godkänd i matematik, engelska och svenska).
Gymnasieutredningen föreslår alltså att gymnasiets individuella program ska läggas ner. Elever som efter nio år inte klarar behörighetskraven erbjuds i stället att gå ett extra, tionde år i grundskolan. Här blir jag dock lite skeptisk, en elev som är skoltrött är av förklarliga skäl inte intresserad av ÄNNU ett år i skolan om inte det extra året är individuellt anpassat efter just den elevens behov. Elisabeth Fernell heter en barnhabiliteringsläkare som skriver klokt på Svenskan i ämnet. Rubriken på artikeln tycker jag inte om, uttryck som "svagbegåvad" känns inte fräscht. Hur som helst ska jag läsa på utredningen mera innan jag säger bu eller bä.
1 kommentar:
Väl skrivet. Jag är själv lärare på IV och vet av egen erfarenhet hur skoltrötta de allra flesta elever som börjar på IV är. Att då tvinga dem kvar i samma lokaler, med samma lärare kan knappast vara till godo.
Skicka en kommentar