lördag 6 mars 2010

Insändare publicerad idag

Rut är fult, rot är coolt?

Lars Ohly anser att rut, renhållning, underhåll, tvätt, är orättvist och ska avskaffas omedelbart vid en eventuell valvinst. Mona Sahlin som på 90-talet var positiv till denna typ av avdrag viker sig för Vänstern, ett parti som S i alla år konsekvent vägrat bjuda in i en regering. Men då V:s partiledare de senaste åren slutat kalla sig kommunist och S behöver V för att ta makten så har man plötsligt ändrat sig. Sakfrågan då, är det bara ”överklassen i Danderyd” som nyttjar avdraget för hushållsnära tjänster?
Alla undersökningar säger nej, ett flertal artiklar i olika tidningar säger samma sak. Kostar satsningen för mycket? Nej, inte eftersom satsningen betalar sig själv, den går till och med med plus.

Lite beroende på hur man räknar visar avdraget på ett positivt nettoresultat på allt mellan 100 och 400 miljoner kronor per år med nuvarande konsumtion av tjänsterna – en summa som skulle öka med än högre konsumtion. Att det kommer att försvinna jobb om rut slopas står helt klart, eller rättare sagt jobben kommer fortsätta utföras men staten kommer inte få in några slantar då jobben då utförs svart. Människor återgår till utanförskap då svarta arbeten saknar social trygghet och inte heller ger pensionspoäng. Dessutom ökar statens kostnader för olika former av bidragsstöd.

Att branschen domineras av kvinnor och människor med utländsk bakgrund är ytterligare en sak som talar för att den ska utvecklas vidare. Rot domineras av män och det är tydligen viktigare och finare än rut i vänsterexperimentets värld. Frågan varför man ska få göra avdrag när man byter fönster men inte när man får dem putsade är fortfarande obesvarad från Mona Sahlin. Slutsatsen är att jag aldrig kommer att begripa varför man ska ta bort en reform som ökar statens inkomster, gör svarta jobb vita, ökar jämställdheten, ger nya företag och ökar människors frihet.

STEFAN ANDERSSSON (M)

Inga kommentarer: