Vi tar kampen för kvinnors frihet
Idag firar internationella kvinnodagen 100 år. Frågan om kvinnors villkor är en viktig och central fråga för oss. Det är en frihetsinskränkning för många kvinnor att deras kompetens inte tas tillvara och det är en förlust för hela samhället. Sverige utnyttjar inte sin fulla potential om vi inte förmår ta tillvara allas kompetens. Här finns en stor tillväxtmöjlighet för Sverige.
Kvinnor har idag för svag ställning på en arbetsmarknad som i hög grad är könssegregerad. Kvinnor har lägre lön än män, arbetar ofta i slutna sektorer och har mindre inflytande. Kvinnor äger mindre än män och etablerar i lägre utsträckning företag. Situationen blir särskilt allvarlig när man betänker att kvinnor har väsentligt högre resultat i skolan. De bättre resultaten och en större andel kvinnor som examineras i universitet och högskolor förbyts mot att arbetslivet fortfarande i högre grad är männens domäner.
Näringslivet och den offentliga sektorn som arbetsgivare och finansiär av välfärdsverksamheter har ett stort ansvar. Men politiken spelar också in. Det finns ett par områden som är helt avgörande och som måste stå i fokus för politiken framöver.
Ett av de mest undersatta områden i svensk politik är att utveckla och modernisera våra välfärdssektorer: förskolan, skolan, omsorg och sjukvård. Dessa sektorer präglas ofta av stelbenta strukturer och otydligt ledarskap. Politiken har inte tagit tillräckligt ansvar i rollen som arbetsgivare. Här behövs viktiga reformer framöver. Det handlar om att överlåta inflytande och ansvar för kvalitetsutveckling till de lokala enheterna. Det handlar om satsningar på kompetensutveckling och ledarskap. Genom att stärka och värdera kompetens och ledarskap så kan fler kvinnor ges möjligheter till utveckling. Detta förstärks genom att uppmuntra alternativa driftsformer. Med starkare ledarskap i välfärdsverksamheterna är jag övertygad om att vi kommer att få se en ökad rörlighet mellan offentligfinansierade verksamheter och näringslivet. Detta kommer att leda till en större rekryteringsbas för chefspositioner i näringslivet.
En annan helt avgörande fråga är att få män att ta ett större ansvar under barnens första år. Det är välkänt att föräldraskapet för kvinnor leder till avbräck och sämre löneutveckling medan det för män har mottsatt effekt. Med ett ökat jämställt uttag av föräldraförsäkringen blir kvinnors ställning starkare. Inriktningen måste vara att fortsätta göra det mer lönsamt för kvinnor att arbeta och mer lönsamt för män att ta ansvar för hem och familj.
Kvinnors ekonomiska självständighet måste också stärkas. Med vår politik ökar vi kvinnors nettolöner. Under mandatperioden har alla arbetande kvinnor fått dramatiskt sänkt skatt. En undersköterska har exempelvis fått en hel månadslön extra via skattesänkningar. Detta är viktigt eftersom det ökar kvinnors självständighet och gör det mer lönsamt att arbeta. Denna utveckling måste fortsätta och här har vi en av det kommande valets grundkonflikter. Medan vi vill fortsätta sänka skatten för landets arbetande kvinnor är Mona Sahlins svar att hon vill höja skatten.
Utbildningssystemet spelar givetvis en väsentlig roll. Redan idag har kvinnor väsentligt bättre studieresultat än män, men vi måste också utveckla innehållet i utbildningarna så att fler kvinnor känner att de vill ta steget till egenföretagande och karriärer i arbetslivet.
Allt detta är viktiga frågor för oss att lyfta fram till valdagen. Låt oss nu visa människor att det är moderaterna som driver kvinnors villkor och har en politik som gör skillnad.
Jämställdhet handlar om frihet. Vi tar kampen för kvinnors frihet.
Per Schlingmann
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar