Valet 2010 kommer att handla om vad vi vill ska känneteckna Sverige bortom krisen. Frågor som jobben, ekonomin och välfärden står i fokus. För första gången står också två regeringsalternativ mot varandra i mötet med väljarna. Alliansen står mot Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Trovärdigheten som regeringsalternativ ställer krav på att kunna ge gemensamma besked om politiken. Utfästelser och löften som ställs ut måste vara realistiska, genomförbara och gå att räkna på. De måste också äga stöd hos samtliga partier som gör anspråk på att ingå i regeringsalternativet. Annars existerar inget trovärdigt regeringsalternativ.
Jobben, ekonomin och välfärden är tre för Sverige och väljarna viktiga frågor. Det är tre områden där Mona Sahlin måste ge besked om den politik hennes regeringsalternativ står för. Tre frågor är i detta sammanhang särskilt viktiga:
1. Vänsterexperimentet vill göra det mindre lönsamt att arbeta, dyrare att anställa och svårare att vara företagare. Hur ger en urholkad arbetslinje fler jobb?
Världen och Sverige är på väg upp ur den djupaste krisen sedan 1930-talet. Återhämtningen är bräcklig och måste understödjas av en aktiv politik för arbete. I det skedet föreslår Mona Sahlins regeringsalternativ kraftigt höjda skatter på arbete, anställningar och företagande.
FAKTA: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår höjda inkomstskatter med minst 400-1 000 kronor varje månad för vårdbiträden, metallarbetare och förskollärare. Tillsammans eller var för sig vill de höja socialavgifterna för anställning av bl a unga och äldre. De vill avskaffa ROT- och RUT-avdragen, liksom nystarts- och nyfriskjobben. I deras olika förslag finns också höjd bolagsskatt och återinförd förmögenhetsskatt. I arbetslinjens ställe föreslås höjd a-kassa samt upprivna reformer inom arbetsmarknadspolitiken och socialförsäkringssystemen.
2. Vänsterexperimentets skattepolitik riskerar att allvarligt skada Sveriges ekonomi. Vad händer med arbetslösheten, tillväxten och räntorna om skattechocken blir verklighet?
Ansvar för Sveriges ekonomi är central för att inte hota återhämtningen. Urholkas drivkrafterna för arbete, anställningar och konsumtion riskerar det allvarligt skada svensk ekonomis funktionssätt. Det riskerar i sin tur driva upp jämviktsarbetslösheten, räntorna och sänka tillväxten. Mona Sahlins regeringsalternativ måste ge besked om skattechocken.
FAKTA: För att finansiera sina utgifter föreslår Vänsterpartiet bl a höjda inkomstskatter med cirka 30 miljarder kronor och höjd bolagsskatt med 6,8 miljarder kronor. Miljöpartiet föreslår å sin sida bl a höjd CO2-skatt, höjd bensinskatt med 2 kronor, höjd effektskatt på kärnkraft, höjd fastighetsskatt på vattenkraft, kilometerskatt, skatt på flygresor mm om cirka 32 miljarder kronor. Socialdemokraternas bärande finansiering är bl a höjd inkomstskatt med cirka 10 miljarder kronor och höjda socialavgifter för unga anställda med cirka 10 miljarder kronor. Totalt summerar partiernas olika förslag till en skattechock om över 100 miljarder kronor över tre år.
3. Vänsterexperimentet vill montera ned kunskapslinjen i den svenska skolan. På vilket sätt hjälper minskade kunskaper i skolan dagens unga till en bättre framtid?
En bra skola är central för att ge alla barn och ungdomar en rättvis start i livet. Att den svenska skolan ger kunskaper och möjlighet för alla elever att utvecklas är också av största vikt för Sveriges framtida möjligheter när det gäller tillväxt och utveckling. I Mona Sahlins regeringsalternativ finns ingen gemensam politik för den svenska skolan.
FAKTA: Alliansregeringen genomför ett omfattande arbete för att stärka skolans kunskapsuppdrag. Bland insatserna finns ökade resurser för höjd kvalitet och lärares fortbildning, en ny skollag och gymnasieskola samt tidigare och tydligare betyg. Vänsterpartiet kräver i sitt nyligen presenterade utbildningspolitiska program att betygen avskaffas och att alla friskolor i sin nuvarande form avvecklas. Sedan tidigare kräver Vänsterpartiet att läxorna avskaffas i skolan. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ännu inte tagit avstånd från förslagen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar