tisdag 23 mars 2010

= Noterat 23/3 =

Noterat är snabb intern information från Moderaterna. Noterat skickas på oregelbundna tider när något viktigt händer som vi vill informera om.

= Frivillig rekrytering skapar ökad försvarsförmåga =

I dag överlämnar regeringen propositionen "Modern personalförsörjning för ett användbart försvar" till riksdagen. Propositionen består av två delar. Den första delen innehåller regeringens lagförslag som rör totalförsvarsplikten och regeringens bedömningar om det framtida systemet för rekrytering och grundutbildning. Den andra delen innehåller regeringens lagförslag och bedömningar som rör veteransoldatfrågor.

Riksdagen fattade i juni 2009 beslut om en ny försvarspolitisk inriktning, som stärker Sveriges försvarsförmåga avsevärt. Beslutet innebär betydligt högre krav än tidigare på förbandens tillgänglighet, användbarhet och flexibilitet. Samtliga förband, utom hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna, ska kunna användas både i Sverige, i vårt närområde och utanför närområdet. Personalförsörjningen bör vila på frivillighet när försvarsberedskapen så medger.

De lagändringar som regeringen föreslår möjliggör att rekrytering och grundläggande militär utbildning ska kunna ske med frivillighet. Frivillighet möjliggör ett effektivare system för rekrytering och utbildning.

Förslagen om frivillig rekrytering innebär bland annat:

1. En frivillig grundläggande militär utbildning och en frivillig kompletterande militär utbildning inrättas inom Försvarsmakten. Den som genomgår dessa utbildningar kommer att benämnas rekryt.

2. Antagningen föregås av ett testförfarande.

3. Eventuell anställning sker efter utbildningen.

4. Det kommer att ligga inom Försvarsmaktens ansvar att bland annat fatta beslut om utbildningens närmare utformning, vilka tester som ska föregå en grundläggande militär utbildning, det årliga utbildningsbehovet och utformningen av rekryteringsverksamheten.

5. I propositionen föreslås reglering för att rekryter ska omfattas av samma regler, såsom till exempel socialförsäkringsskydd, som den som fullgör värnplikt enligt lagen om totalförsvarsplikt.

6. Skyldigheten att mönstra och göra värnplikt eller civilplikt ska tillämpas om det behövs med hänsyn till försvarsberedskapen. Skyldigheten gäller lika för både män och kvinnor.

7. Den som har utbildats på frivillig grund inom Försvarsmakten ska kunna skrivas in för värnplikt och krigsplaceras.

8. Totalförsvarspliktiga kommer även i fortsättningen att vara skyldiga att lämna uppgifter om sig själva till Totalförsvarets rekryteringsmyndighet. Detta gäller både män och kvinnor. Uppgifterna kan samlas in på samma sätt som i dag, det vill säga genom att fylla i en enkät via internet.

Inga kommentarer: