tisdag 30 mars 2010

Mer om Slottegymnasiet, bra Joel och Pontus

Slottegymnasiet stänger för demokratin
Insändare i Ljusdalsposten 2010-04-30

Det pågår i dag en debatt om huruvida de politiska partierna ska få kampanja på landets gymnasieskolor och det ställer svensk demokrati inför ett vägval: ska vi värna öppenhet, samtal och delaktighet, eller ska vi kuva oss för extremismen och stänga ner det demokratiska samtalet mellan ungdomar och partier?

Nyligen har Slottegymnasiet tagit ett policybeslut om att förbjuda de politiska ungdomsförbunden och dess partier att kampanja på skolan. Skolan har alltså tagit direkt ställning mot öppenhet, samtal och delaktighet.
Detta ställningstagande gynnar således såväl höger- som vänsterextremister. Man tar också ställning mot det engagemang och den nyfikenhet som skapas när ungdomar får tillfälle att prata med andra ungdomar om de saker som berör dem mest. Dessa samtal är otroligt viktiga för de skapar en helt ny dimension av förståelse för demokratin som bara kan uppnås när ungdomar pratar med varandra på en jämställd nivå.

Förbudet mot kampanj kommer bara gynna de odemokratiska krafterna.
Vi som tillhör riksdagspartierna måste respektera skolornas eventuella kampanjförbud, medan de odemokratiska krafterna kommer att fortsätta sin verksamhet och den odemokratiska propagandan kommer stå oemotsagd.
För öppenhetens, nyfikenhetens och demokratins skull uppmanar vi Slottegymnasiets rektorer att häva förbudet och öppna upp för dessa viktiga samtal mellan unga.

JOEL SKOGLUND
MUF Hudiksvall

PONTUS SJÖLUND
MUF Ljusdal

Inga kommentarer: