Niclas Holmberg, student i företagsekonomi, egenföretagare inom kommunikation och chefredaktör för Moderata Ungdomsförbundets tidning Blått, föreslår i en rapport ett antal spännande värderingsskiftande reformer. Han nås på niclas.holmberg@moderat.se.
Hur kan förslag om sänkt skatt vara en valvinnare i ett land men inte i ett annat?
Ibland har det sagts om Sverige att det är ett av få länder där man snarare vinner om man föreslår högre skatter. Vänstern i Sverige har ofta velat förklara det med att svenskarna helt enkelt vill ha hög skatt och att det offentliga tar hand om det mesta. Men kanske är det de redan höga skatterna genererar just sådana preferenser? Ju högre skatterna är, desto större del av livet står det offentliga för. Då blir resonemanget lätt att sänkt skatt leder till att man blir av med stora delar av det man redan har, medan höjd skatt (helt på de rika) ger mer, till exempel i form av välfärdstjänster.
I ett land med låga skatter tar människor själva hand om en större del av livet, och det är
uppenbart att det fungerar. Än lägre skatter ger ytterligare möjligheter att lägga mer pengar på det man vill ha. Systemen påverkar människors beteende och värderingar. Denna insikt har ofta varit en central del i det politiska reformarbetet. Minns Gunnar Strängs ord om hur man i tysthet ska socialisera Sverige. På motsvarande sätt kan en politik för mer egenmakt till människor leda till önskemål om ytterligare egenmakt. Där friheten en gång släpps in brukar den vara svår att bli av med. Nu vill ingen ha tillbaka telemonopol och liknande. Att få medborgarnas stöd för politikens inriktning är central för varje regering. En omgång reformer ska gärna underlätta ytterligare en våg, genom att medborgarna vill ha mer.
Det är därför ett centralt perspektiv i urvalet av möjliga reformer för nästa mandatperiod.
Ladda ned och läs rapporten här (pdf).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar