måndag 8 februari 2010

Ang. dom stupade soldaterna i Afghanistan

Det är alltid tragiskt när människor dör i krig, vi svenskar har varit skonade från allt för många dödsfall inom militären i modern tid men då och då händer det. Mina tankar går till kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Anderssons familj och vänner idag.


Frågor och svar kring den svenska insatsen i Afghanistan:

Kommer Sverige att ta hem styrkan från Afghanistan nu?
Sveriges insats i Afghanistan har ett brett stöd i riksdagen. Såväl riksdag som regering har varit tydliga avseende riskerna med insatsen och vi har också varit tydliga med att det svenska engagemanget i Afghanistan är långsiktigt.

Vad har gjorts för att minska riskerna?
Insatsen i Afghanistan är förenad med stora risker. Detta är skälet till varför det skickas militär beväpnad personal från Försvarsmakten. Utgångspunkten är alltid att Försvarsmakten ska ha rätt materiel för sina uppgifter. Vilken utrustning som personalen i Afghanistan ska ha, kläder, vapen, fordon etc. är en sak för Försvarsmakten att bedöma utifrån en rad faktorer där säkerheten är den viktigaste faktorn. Det är i slutändan förbandschefen på plats som beroende på rådande säkerhetsläge beslutar om hur verksamheten ska bedrivas.

Det sker en kontinuerlig anpassning av personal, utrustning, och taktik i den svenska utlandsstyrkan, allt eftersom situationen förändras. För att möta det försämrade säkerhetsläget har antalet svenska soldater i Afghanistan utökats under 2009. Det har också tillförts ny materiel bl.a. tunga stridsfordon och splitterskyddade terrängbilar.

Varför skickar Sverige soldater till Afghanistan?
Sverige är i Afghanistan för att hjälpa människorna i ett land som inte självt kan garantera säkerheten för sin befolkning. För att afghanska flickor och pojkar ska kunna gå i skolan och för att även kvinnorna ska få tillgång till sjukvård. Det är världssamfundets gemensamma ansvar att människors okränkbara rättigheter efterlevs och Sverige tar sin del av det ansvaret.

Svenskt deltagande i fredsfrämjande insatser handlar i förlängningen också om att främja vår nationella säkerhet och svenska intressen. I dagens värld förblir konflikter inte isolerade i länder på andra sidan jorden. Händelserna på tjugohundratalet har visat detta på det mest tydliga sätt. Sveriges engagemang i internationella fredsfrämjande insatser bidrar därmed till att upprätthålla fred och säkerhet även i Europa och Sverige.

Fakta om insatsen i Afghanistan
Sverige deltar tillsammans med 41 andra länder i International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan. ISAF är en fredsfrämjande operation med FN-mandat som agerar på inbjudan av den afghanska regeringen. ISAF:s huvudsyfte är att stödja den afghanska regeringen i att etablera en stabil säkerhet i Afghanistan. Målet är att de afghanska myndigheterna på sikt ska kunna ta över ansvaret för säkerheten i landet. Därför genomför Försvarsmakten en stor del av verksamheten tillsammans med den Afghanska nationella armén.

Den svenska styrkan i Afghanistan omfattar cirka 500 personer. Svenskarna verkar tillsammans med ungefär 100 finska soldater.

Fakta om svenska fredsfrämjande insatser
Sverige har deltagit i fredsfrämjande insatser sedan 1948. Sammanlagt har över 100 000 svenskar tjänstgjort i Försvarsmaktens utlandsstyrka. 2005 omkom två svenskar i Afghanistan och totalt har drygt 70 svenskar omkommit i samband med Försvarsmaktens fredsfrämjande insatser sedan 1948.

Just nu har Sverige två större pågående militära insatser, Afghanistan och Kosovo. Därutöver har Sverige ett antal militära observatörer och rådgivare ute i en rad olika missioner.

Inga kommentarer: