torsdag 18 februari 2010

Ljusdal VS Österåker

Från wikipedia:
"Österåkers kommun är en kommun i Stockholms län. Centralort är Åkersberga.
Kommunen ligger i södra Roslagen i Uppland. Österåkers kommun är i hög grad präglad av närheten till havet i öster och innefattar flera stora öar i den norra delen av Stockholms skärgård, bland annat Ljusterö, Siarö, Vättersö, Husarö, Ingmarsö och Särsö."


Vad har nu Österåker med Ljusdal att göra frågar sannolikt du som läser detta?

Jo för även om Österåker har fördelen med att ligga nära havet och Stockholm så finns en del likheter, för 30 år sedan bodde det lika mycket folk i Ljusdals kommun som i Österåker (cirka 25 000) och nu börjar det intressanta.

Hur ser det ut idag?
Ljusdal: Cirka 19 000 innevånare
Österåker: Cirka 39 000 innevånare

På 30 år har alltså Österåker blivit mer än dubbelt så stora som "oss", varför frågar jag mig. Det enkla svaret är närheten till Stockholm men det ligger mycket mer och viktigare saker bakom. Det handlar om politiskt ledarskap!

Österåker är, precis som de andra kommunerna i södra Roslagen, starkt borgerligt färgat, och moderaterna har styrt kommunen ända sedan 1962, med undantag för år 1994-1998 då socialdemokraterna bildade majoritet med folkpartiet.

Vad får då detta för effekt utöver det uppenbara, fler människor i kommunen?
Det svaret symboliseras bäst av nedanstående videoklipp med en av moderaternas bästa kommunpolitiker, Ingela Gardner Sundström. Med fast hand och stor vänlighet styr hon kommunen. Titta på klippet och tänk er att byta ut Ingela mot Ljusdals kommuns motsvarighet Marit Holmstrand(S). Om vi bortser från personlighet och kompetens, vad har Marit att visa upp efter 100 år av i princip obrutet socialistiskt styre av Ljusdals kommun? Vilka satsningar kan hon "skryta" om? Hur ser hennes partis visioner om framtiden ut? Vilka är våra framtidsfrågor, styrkor, svagheter? Vart finns det politiska ledarskapet?



Ljusdal är i desperat behov av borglig politik, fortsätter vi i samma hjulspår så kommer vi om 20 år oundvikligen att vara inget mer än ett pittoreskt fäbodsamhälle med världens bästa bredband.

Det är dags att vända trenden, det är dags för väljarna att ge moderaterna chansen att få folk att flytta TILL Ljusdal.

VI KAN MYCKET MERA!

Inga kommentarer: