fredag 12 februari 2010

Schlingmanns nyhetsbrev

Starkt stöd för arbetslinjen

Valet om åtta månader kommer att handla om arbetslinjen. Det blir en kamp mellan vår inriktning att bevara och utveckla arbetslinjen och vänsternpartiernas förslag om att montera ner den och göra det mer olönsamt att arbeta. Valet ser ut att bli en folkomröstning om arbetslinjen.

Mot vår politik står bidragslinjen, en politik som skulle leda till färre jobb, försvagade statsfinanser och därmed minskade resurser till välfärdens kärna. Med högre skatter på vanliga inkomster skulle marginalerna bli mindre för många som redan har pressad ekonomi.

Högre skatter på arbete hämmar inte bara jobben, utan drabbar även välfärdens verksamheter. Ju mindre det arbetas i Sverige, desto mindre skatteintäkter. Vi har låtit SIFO undersöka hur svenska väljare ser på arbetslinjen och inkomstskatter. Mätningen är gjord mellan den 1-4 februari och visar att majoriteten av människorna i Sverige ser en tydlig koppling mellan arbete och välfärd och att höjd skatt hämmar arbetsviljan. En mycket stor andel, 86 procent, anser att det är mycket viktigt för den framtida välfärden att fler kommer i arbete. Och bästa sättet för att öka arbetsviljan i Sverige är att sänka skatterna, det anser 74 procent. Bara 10 procent anser att arbetsviljan ökar med höjd a-kassa.

En majoritet av väljarna anser att det är både fel och orättvist av oppostionen att vilja höja skatten för dem som arbetar, 53 procent tycker att det är dåligt och 54 procent tycker att det är orättvist.

På valdagen avgör väljarna om Sverige ska fortsätta med arbetslinjen och därmed kunna utveckla välfärden eller om Sverige ska slå in på en väg som leder till färre i arbete och minskade resurser till välfärdens kärna.

För vår del fortsätter strävan efter full sysselsättning och att utveckla kvaliteten i välfärdens verksamheter. Vi är redo att möta både nutidens och framtidens utmaningar och en grundbult för detta är arbetslinjen.

Per Schlingmann

Inga kommentarer: