torsdag 25 februari 2010

Schlingmanns brev #57‏

Vi välkomnar en valrörelse om småföretagen!

De senaste dagarna har vi fått en intressant och viktig diskussion om företagarfrågor utifrån att vänsteroppositionen är splittrad och där socialdemokraterna och vänsterpartiet säger nej till det avdrag för hushållsnära tjänster som vi har infört. Aktuella studier visar vilken påtaglig effekt denna reform har haft när det gäller att skapa fler jobb och företag. Studierna visar att reformen bidragit till att det skapats 11.000 nya arbetstillfällen och att den sektor som tidigare varit svart blir allt vitare.

I ett läge när Sverige inlett återhämtningen efter en av de värsta ekonomiska kriserna i modern tid och där jobbfrågan är helt avgörande för Sveriges utveckling blir denna fråga intressant. Medan vi bejakar framväxten av tjänstesektorn är beskedet från vänsterpartierna att reformen ska avskaffas. De vill alltså genom ett politiskt beslut avveckla jobb och företag.

Det var därför närmast absurt att en dag som denna läsa den annons socialdemokraterna hade i Dagens Nyheter imorse. De lyfter i denna fram småföretagen och vikten av dessa. Det är bra att småföretagens situation uppmärksammas, även om det kommer samtidigt som socialdemokraterna håller fast vid att vilja fatta ett medvetet beslut som omedelbar skulle leda till färre småföretag och färre jobb.

Vi vill dock vara tydliga med en sak. Vi välkomnar en valrörelse om småföretagen och villkoren för företagande. Vi ser framemot många debatter på detta område och det finns många frågor där vi kommer att kräva svar eftersom vänsteralternativets politik är direkt småföretagarfientlig. Vi ska fråga dem hur höjda skatter för alla företagare leder till bättre villkor och fler företagare. De vill nämligen höja inkomstskatterna och det är något alla företagare betalar. Medan de vill höja skatterna, vill vi - inom ramen för en ansvarsfull ekonomisk politik - gå vidare och sänka skatten för vanliga löntagare (och företagare).

En annan fråga vi ska ställa är hur det blir fler företag och bättre villkor av att avdraget för hushållsnära tjänster liksom ROT-avdraget tas bort. Detta skulle omedelbart leda till färre företag och färre jobb. De ska också ställas till svars för hur en återinförd förmögenhetsskatt skapar bättre villkor. Med förmögenhetsskatt skulle mindre av möjligt riskkapital stanna i Sverige. En avgörande fråga för småföretagen är kostnadsmassan och här ska socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet svara på hur höjda arbetsgivaravgifter för unga skapar bättre villkor. Sverige behöver småföretag och småföretagen behöver en politik som skapar goda förutsättningar. Vår politik underlättar att starta och driva företag, medan Socialdemokraternas politik är full av trösklar och hinder.

Låt oss ta debatten om småföretagen och tydliggöra hur alternativen ser ut i svensk politik!

Per Schlingmann

Inga kommentarer: