torsdag 18 februari 2010

Bra text av riksordföranden för MSU Rasmus Törnblom.

Regeringens nya lärarutbildning är ett steg på vägen mot morgondagens skola, men mer behöver göras, skriver riksordföranden för Moderat skolungdom Rasmus Törnblom idag på politikerbloggen. Läs hela artikeln HÄR!

Moderat skolungdom anser att det handlar om att bevisa att lärarna är viktiga;

* Höj lärarnas status. Det måste bli större lönespridning inom skolan, så att duktiga lärare som har en stor del elever som når sina mål ska kunna bli belönad med högre lön. Dagens kollektivistiska lönesättning hörde inte ens hemma på 70-talet. Därtill måste det bli möjligt att öppna upp ännu fler vägar för lärare som vill vidareutbilda sig inom sitt ämne. Regeringen har gjort mycket med satsningen Lärarlyftet, där man satsat 3,6 miljarder kronor på lärares vidareutbildning. Lärarlyftet är bra – fler lärare som får större kunskaper gynnar Sveriges elever.

* Fler vägar att bli lärare. Om man ska ha en levande skola måste man ha lärare med uppdaterade kunskaper. Det finns ingen naturlag som säger att en ekonomilärare skulle vara bättre på att lära ut ekonomi än en civilekonom eller företagare. Skolans lärarkår ska vara flytande, det ska vara möjligt att vara lärare bara i ett par år av sitt liv. På så sätt får vi in fler erfarenheter och aktuell kunskap i en annars så sluten värld. Det är otroligt bra att det i lärarpropositionen styrks att det ska bli lättare för personer med god kunskap om ett visst ämne genom en pedagogisk utbildning ska kunna bli lärare.

* Gör det möjligt att kunna reklamera undervisningen! Även om ovan föreslagna reformer skulle bli sanning, kommer det ändå finnas dåliga lärare. Om en lärare har varit opedagogisk, eller om arbetsmiljön varit usel vilket lett till att man inte lärt sig mycket, ska det bli möjligt att reklamera sin undervisning. Lex Sarah-anmälningar finns inom vården, varför inte införa en Lex-Frihet i skolan?

Inga kommentarer: