onsdag 17 februari 2010

Mer snus till folket (OBS inte ironi)

Mer politikerbloggen och debatten om snus mellan Fjellner (M) och Ericson (Mp) där moderaterna kämpar för att svensk snus ska få säljas i hela EU som alla andra varor medan Mp helst vill förbjuda både snusande och rökning. Jag anser naturligtvis att folk ska få bestämma själva om dom vill röka/snusa men att staten ska informera om farorna.

"Självklart skall Sverige uppmuntra människor till ett minskat användande av tobaksprodukter. Snus är inte morötter och det bästa ur hälsosynpunkt är förstås att inte bruka tobaksprodukter överhuvudtaget. I sig är detta dock inte ett skäl att motsätta sig att svenskt snus behandlas på samma sätt som andra tobaksprodukter i Europa. Speciellt då svenskt snus bevisligen kan ersätta cigaretter och därmed rädda liv, vilket är fallet i Sverige.

Sverige har idag lägst andel tobaksrelaterade hälsoproblem i Europa trots att vi konsumerar ungefär lika mycket tobak som resten av Europa. Den enkla förklaringen är att vi sedan 1970-talet börjat ersätta cigaretter med snus. Detta är ett vedertaget faktum i forskarkretsar och fenomenet har till och med fått ett eget namn, The Swedish Experience.

För att kunna belägga detta faktum bör det räcka med att Ericson talar med vänner och bekanta som snusar. Då lär hon erfara att många av dem tidigare varit rökare men nu ersatt cigaretterna med en betydligt mindre skadlig last. Eftersom Ericson dock efterlyser vetenskapliga texter förslår jag att hon läser Socialstyrelsens Folkhälsorapport från 2005 där man slår fast att för varje snusare som börjar röka är det fyra rökare som går över till snus samt att detta konsumtionsbeteende tyder på att nettoeffekterna av de ändrade tobaksvanorna är positiva i folkhälsoavseende. Även Kommissionens rapport (SCENHIR 2008) konstaterar att tillgången till snus i Sverige minskat rökningen. I denna rapport går man dessutom längre och konstaterar att det svenska snuset är mindre skadligt än andra rökfria tobaksprodukter som idag är legala inom EU.

Om man som Ericson av ideologiska skäl till varje pris vill bekämpa tobaksprodukter just för att de är tobaksprodukter, är dock alla dessa vetenskapliga belägg förstås ointressanta. Frågan är bara hur många rökare i Europa som ska tvingas att dö av sin last på grund av Ericsons ideologiska motstånd mot att göra ett långt mindre skadligt tobaksalternativ tillgängligt för dem.

Att acceptera EU:s snusförbud innebär inte bara att föra en dålig folkhälsopolitik utan även att tigande acceptera ett fullständigt orimligt handelshinder. Att agera med flathet och naivitet lönar sig sällan inom EU. Föreställ er att Frankrike skulle acceptera att vi i Sverige förbjöd deras rödvin samtidigt som vi drack, sålde och exporterade vodka!

Jag kommer att fortsätta arbeta för att svenskt snus ska tillåtas i resten av Europa. Detta eftersom jag till skillnad från Ericson är helt övertygad om att en konkurrensneutral produktreglering av all rökfri tobak och ett pragmatiskt folkhälsoarbete kan existera i samklang."

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker och ledamot i utskottet för miljö och folkhälsa

Inga kommentarer: