fredag 26 februari 2010

Dumstrut och guldstjärna utdelas

Hamnade av en ren slump på Dalarnas tidningars hemsida där dom skriver en hel del om förstagångsväljare och politiska ungdomsförbund. I inlägget "Nu blev jag upprörd också" har jag skrivit på samma tema.

Medlemmar värvas på skolorna
"Både SSU och MUF är rörande överens i frågan - skolorna bör vara öppna för besök från politiska partier."

Olika riktlinjer för partier på skolor
"Sju gymnasieskolor i Dalarna välkomnar alla politiska partier medan tre stänger dörrarna helt."

Så här gör skolorna
Redaktionen ställde följande frågor till gymnasieskolorna i Dalarna:
Är alla partier välkomna till gymnasiet, varför?
Om inte, varför är de inte välkomna?


YA frigymnasium i Falun får en dumstrut av mig på grund av korkad inställning till demokrati. Hur kan man få ett bokbord till "tvång"? Eleverna väljer själva om dom vill prata med personerna som står vid bokbordet. Detta var det mest korkade argumentet på länge.

"Politiska partier blir inte inbjudna för att arrangera möten, manifestationer, bokbord eller liknande. Orsaken till detta ställningstagande är den Negativa opinionsfriheten (PF 2:2) som ger ett skydd för alla medborgare gentemot det allmänna mot tvång att delta vid sammankomster, demonstrationer eller annan meningsyttring för bland annat politisk åskådning. Ett bokbord eller liknande i skolan kombinerat med elevernas närvaroplikt utgör i praktiken ett tvång och därför är politiska partier inte välkomna."

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik däremot får en guldstjärna för sin inställning.

"Skolan delar upp frågan i två delar. Endast riksdagspartierna är välkomna att arrangera debatter i skolans aula. Detta för att göra det hanterbart för skolan och greppbart för eleverna. Däremot är alla partier, utan undantag, välkomna att sätta upp informationsbord och föra ut sina budskap i skolans gemensamhetsutrymme, skolcafeterian. Skolan menar att det är viktigt att eleverna får chansen till en bred och allsidig information från olika partier."

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kommer att ge Skolverket i uppdrag att ta fram tydligare riktlinjer för att undvika att man stänger ute de politiska ungdomsförbunden.

TACK ALLIANSEN!

Inga kommentarer: